Hjem
Klinisk institutt 1

Midtveisevaluering - Jesper Blomquist

Midtveisevaluering for ph.d.-graden ved Klinisk Institutt 1, Universitetet i Bergen, for kandidat Jesper Blomquist.

Hovedinnhold

Veiledere er Leif Havelin og Eirik Solheim.

 

Emne: Resultater ved skulderstabiliserende kirurgi

 

Prosjektet skal, ved hjelp av et nytt pasientregister som følger pasienten gjennom hele forløpet, studere effekten av de operasjonsmetoder som brukes på pasienter med residiverende skulderluksasjoner. Operasjonsmetodene skal sammenlignes med PROMs (patient reported outcome measures) og måling av residivfrekvens. På en mindre selektert gruppe pasienter vil en også måle muskelkraft og muskelfylde postoperativt.

Målet er å optimalisere valg av operasjonsmetode for forskjellige pasientkategorier slik at de funksjonelle resultatene bedres, residivfrekvensen reduseres og behandlingen blir mer kostnadseffektiv.

 Årlig insidens for førstegangsluksasjon av skulderleddet er 20/100.000. Ved luksasjon rives labrum (leddleppe) og leddbånd løs og risikoen for nye luksasjoner øker. For pasienter under 30 år er residivrisikoen 70%. Årlig opereres ca. 500 pasienter i Norge for residiverende skulderluksasjon. Standardbehandling er kikkhullskirurgi, der leddbånd og labrum refikseres. Residivfrekvens etter slike operasjoner er ca. 30%. Alternativt brukes en åpen operasjonsmetode der stabilitet oppnås ved flytting av sener. Denne metoden har lavere residivfrekvens, men større risiko for alvorlige komplikasjoner. Det er ikke konsensus om valg av behandlingsmetode.

Forskergruppen etablerte i 2008 et register der demografiske data, preoperativ status, operasjonsfunn, residivfrekvens, og pasientrapporterte data (PROMs), før og 1, 2 og 5 år etter kirurgisk behandling registreres. Et matchet utvalg fra hver behandlingsgruppe innkalles til etterundersøkelse der skulderstyrke måles instrumentelt og muskulaturen undersøkes med MR.

 Søker har publisert 2 vitenskapelige artikler fra registeret. Den første beskriver demografi og 1-årsresultatene. Artikkel 2 er en studie på effekten av NSAIDs brukt peri-operativt.

I prosjektet gjenstår 2 artikler som skal inngå i avhandlingen. Artikkel 3 skal sammenligne residivrisiko og PROMs for behandlingsmetodene med 2-5 års oppfølging. Artikkel 4 skal sammenligne styrke og muskelfylde.