Hjem
Dyreavdelingen

Celler og vev av human opprinnelse i dyr (xenograft)

Anvendelse av celler / vev av human opprinnelse er vanlig i medisinsk forskning. Mest vanlig er kreftceller injiseres / implantert i immunsvikt mus / rotter.

Hovedinnhold

Håndtering av celler og vev av human opprinnelse kan medføre en helserisiko for de som håndterer dette materialet (særlig under injeksjon).

Av denne grunn har Dyrevelferdsenheten konkluderte med at alle cellelinjer bør bli testet mot et minimalt test-panel bestående av HIV, hepatitt virus (A, B og C) og humant lymfotropt virus. Vi oppfordrer våre forskere å teste mot et bredere panel for sin egen sikkerhet.

Sikkerhets testing

Testingen av cellelinjer bør gjøres i god tid før oppstart av forskning rettssaken. Surrey Diagnostics Ltd og Charles River kan yte tjenester (blant annet). Andre, tilsvarende dokumentasjon av cellelinjen sterilitet kan aksepteres.

Hvis cellekulturer fra murin opprinnelse som skal injiseres / implantert kan det være et krav for å teste linje mot en murin test-panel.

Kvalitets testing

Dyrevelferdsenheten oppfordrer også sterkt forskere til å teste sine cellelinjer ikke bare for smittsomme forurensning, men også for renhet (fravær av annen infeksjon). Dette er av hensyn til kvaliteten på forskningen.

Smitteforebyggende tiltak

Konkrete tiltak har som sikte mål å redusere risikoen for smitteoverføring:
1. Hepatitt B vaksinering av personalet
2. Separat oppstalling av dyr xeograftet med humant vev