Hjem
Institutt for sosialantropologi
antropologer i arbeidslivet

Fagrådgiver for mangfold og likestilling i Bergen Kommune

Mari Garaas Løchen jobber blant annet med politiske saker om bosetting av flyktninger, utdeling av tilskudd og har kontakt med frivillige innvandrerorganisasjoner. - Det er veldig givende å jobbe med faglig interessante temaer med så kompetente, smarte og morsomme kollegaer som jeg har, sier Mari.

Hovedinnhold

Jeg brenner for sosialantropologi, og kommer alltid til å identifisere meg som antropolog selv om det blir stadig lenger siden studietiden!

Fullført grad: 2011

Kan du fortelle litt om arbeidet ditt? Hva er de konkrete arbeidsoppgavene dine?

Jeg jobber som fagrådgiver i mangfold og likestilling på Rådhuset i Bergen, i byrådsavdeling for barnevern, sosiale tjenester og mangfold. Der forbereder jeg saker for politisk beslutning, samarbeider med etat for inkludering, og deler ut tilskudd til frivillige organisasjoner som bidrar til inkludering på ulike måter. Jeg koordinerer også en kartlegging av kommunens utgifter til integrering, som en del av et nasjonalt nettverk. Og mange andre oppgaver som plutselig dukker opp! For litt siden var jeg for eksempel vertskap for en ekspertgruppe fra FN som reiser rundt i verden og undersøker forholdene for personer med afrikansk bakgrunn. Det er uten tvil en allsidig jobb!

Hva er det beste med jobben din – og det mest utfordrende?

Det er veldig givende å jobbe med faglig interessante temaer med så kompetente, smarte og morsomme kollegaer som jeg har. Selv om fristene ofte er knappe og tempoet høyt, er det god plass til humor. Jeg liker også veldig godt at man er tett på det som foregår i både politikken og bylivet. Det er spennende å få være med å følge opp politiske vedtak, og ha tett kontakt med engasjerte mennesker som utgjør byens organisasjonsliv. Man har virkelig fingeren på pulsen på hva som skjer i Bergen! Jeg er fortsatt relativt nyansatt i stillingen, så det mest utfordrende nå er å forstå diverse interne systemer og hvordan de henger sammen.

Hvordan er utdannelsen din relevant for deg i arbeidslivet?

Mastergraden i sosialantropologi er helt klart relevant for denne typen jobb! Vi er tre antropologer i min seksjon, som blant annet jobber med forebygging av radikalisering og hatkriminalitet og kjønns- og seksualitetsmangfold. I dette arbeidet er det viktig å kunne samarbeide med mennesker fra ulike bakgrunner, og for eksempel kunne forstå at forholdene i en person sitt hjemland kan ha stor påvirkning på livene deres i Bergen. I tillegg er det en fordel å være selvstendig, fleksibel og nytenkende - noe vi antropologer ofte er.

Hvorfor valgte du å studere sosialantropologi?

Jeg brenner for sosialantropologi, og kommer alltid til å identifisere meg som antropolog selv om det blir stadig lenger siden studietiden. Den store gnisten ble tent da jeg gikk på internasjonal linje på folkehøgskolen, hvor vi hadde studieturer til Guatemala og Kina. Da gikk det opp for meg hvor fascinerende det er å studere mennesker! Da turene gikk mot slutten følte jeg at jeg bare såvidt hadde kommet i gang, og var på ingen måte klar for å dra hjem. Året etter folkehøgskolen var jeg seks måneder i Guatemala med Fredskorpset, og da var det gjort - det var antropolog jeg skulle bli.

Hva synes du var det beste med studietiden ved UiB?

For meg var studietiden en enestående mulighet til å fordype meg i det jeg synes er aller mest interessant. Det var fem år med intens studering av nære og fjerne samfunn, ispedd frustrasjoner, glede og uttallige diskusjoner, og ikke minst et veldig rikt sosialt liv. I tillegg til å være på SV-fakultetet bodde jeg omtrent i Studentradioen i Bergen, hvor jeg var innom de fleste verv i løpet av bachelor- og mastergraden. Dette har gitt meg masse lærdom, god CV-mat til jobbsøking og ikke minst venner for livet. Oppfordrer alle studenter til å engasjere seg i frivillig arbeid!

 

Oppdatert 2024.