Hjem
Institutt for sosialantropologi
utveksling

Min studiehverdag på Hawaii

Oda klarte aldri å legge fra seg tanken om å bo på Hawaii siden hun besøkte stedet for mange år siden. Da de frie studiepoengene dukket opp i studieplanen la hun University of Hilo som førstevalg. Jubelen stod derfor høyt da det ble klart: velkommen til et halvt år på de vulkanske øyene!

Antropologistudent Oda Kristensen på utveksling på Hawaii
Antropologistudent Oda S. Kristensen lærer Stillehavsregionen godt å kjenne som utvekslingsstudent på Hawaii, hvor hun studerer antropologi, hawaiiansk og kommunikasjon.
Foto/ill.:
Oda S. Kristensen

Hovedinnhold

En gyllen mulighet

Å reise på utveksling er en god måte å komme seg litt ut i verden på og det å oppleve et nytt sted og en ny kultur, treffe mennesker og å lære. Jeg har vært på Hawaii før og har aldri lagt fra meg tanken om at det hadde vært spennende å bo der, likevel var det ganske tilfeldig at jeg endte opp med å reise akkurat til Hilo.

Jeg hadde søkt litt forskjellige skoler på totalt forskjellige steder rundt om i både Europa, Afrika, Asia og USA. Hawaii stod på førsteplass, men jeg var ikke helt forberedt på å komme inn, men når jeg gjorde det kunne jeg ikke si nei og trekke meg, så da reiste jeg nedover. Det skal også sies at som en antropologistudent som har lest en del om Stillehavsregionen og som har et sug om å reise så var Hawaii ganske så spennende og relevant.

En annerledes studiehverdag

Studiehverdagen på universitetet her nede er veldig annerledes enn i Bergen. Føler vel også mye mer på en skikkelig "hverdagsfølelse" her enn det jeg har gjort som student hjemme. Grunnen til dette er at all oppmøte til forelesninger er obligatorisk og vi har også hyppigere innleveringer og lekser som må jobbes med jevnlig hver dag. Dette fører til at hver dag er det opp å gå på skolen for så å jobbe med lekser når jeg ikke har timer. Jeg tar 15 credits som tilsvarer 30 norske studiepoeng.

Valg av fag var ganske åpent og jeg har endt opp med å ta fag i antropologi, hawaiiansk og kommunikasjon. Til vanlig studerer jeg sosialantropologi. Antropologi her er ganske annerledes enn hjemme og det er større fokus på kulturell antropologi med litt andre teorier og metoder enn sosialantropologi. Blant annet tar jeg et fag i arkeologi som går under feltet antropologi, og dette har gitt meg et ganske så annerledes innblikk og en ny tilnærming til antropologi. 

Et dypdykk i Stillehavet

Antropologifaget jeg tar heter "Change in the Pacific", og det handler egentlig for det meste om historie og hvordan Stillehavsregionen har utviklet seg fra de første øyene ble oppdaget. Det handler veldig mye om vestlig påvirkning og hvordan lokale og globale perspektiver kan brukes og hva som kan være både positiv og negativ med de to forskjellige tilnærmingene.

Her har vi lest en del litteratur fra Stillehavet og sett en del etnografiske filmer og jobbet i grupper for å diskutere og for å samarbeide om å forstå en del av de akademiske tekstene og for å trekke sammenhenger via ulike tematikker som har utspilt seg i regionen. "Ohana" er et fag med fokus på hawaiiansk kultur og spesielt med fokus på hvordan samfunnet fungerte i gamledager og historie om alt som har skjedd fra den første kongen til de ble en stat i USA. Dette faget var veldig lett, men det er nok også et av fagene jeg har lært mest av. Det var en super mulighet for å lære mer om stedet jeg er, og vi har lært alt fra familiesammenhenger, guder, myter, mat, planter, konger, dronninger, språk, sang osv. osv. Utrolig lærerikt!

Utfordrende og lærerikt på Hawaii

Det mest utfordrende er vel kanskje det at det er veldig mye nytt å sette seg inn i, spesielt i forhold til studier. Å ha obligatorisk oppmøte, lekser og prøver er noe som var helt nytt for meg i starten, men man kommer inn i alt etterhvert og det blir en rutine og man får en hverdag. Ellers så kan det være utfordrende å bli kjent med folk, det er ikke alle som har interesse av å bli kjent med en person som kun skal være der noen måneder. Men de fleste er jo alltid hyggelige og man finner alltid noen til slutt.

Bare det å bo og leve et annet sted lærer man mye av, å treffe mennesker og få en ny hverdag. - Man lærer noe nytt hver dag. Jeg vil likevel si at noe av det mest lærerike tror jeg har vært noen av de fagene jeg har tatt som jeg nevnte tidligere. Spesielt "Ohana" hvor jeg lærte så mye om Hawaii, og hvor viktig det er å ha respekt for både land og vann, som man lever så i ett med på en øy.

Ta sjansen - reis ut!

Reis uten noen som helst forventninger, da slipper du å bli skuffet. Og hvis du møter på noen utfordringer underveis så må du tenke at du må ta det som en lærdom og som en god erfaring som du en dag kommer til å se tilbake på som positiv, uansett.