Hjem
Institutt for sosialantropologi
antropologer i arbeidslivet

Rådgiver i Hero Kompetanse

Laila Dawn Ljosdal leverte sin masteroppgave i 2014 etter å ha gjort feltarbeid blant flyktninger og asylsøkere. I dag jobber hun med å gjøre voksne minoritetsspråklige rustet for et liv i Norge. - Som sosialantropolog er du godt kjent med andre kulturer, og kjenner til både muligheter og problemstillinger som kan oppstå i møte med en ny kultur, sier hun.

Hovedinnhold

Jeg får treffe så mange utrolige mennesker fra alle verdenshjørner, med forskjellige bakgrunner og historier

Fullført grad: 2014

Kan du fortelle litt om arbeidet ditt? Hva er de konkrete arbeidsoppgavene dine?

Jeg underviser forskjellige kurs for voksne minoritetsspråklige. Jeg underviser for eksempel samfunnsfag for personer som vil ta privatisteksamen, norsk og BKA (basiskompetanse i arbeidslivet) i bedrifter, og Barnehage/SFO-kurs for NAV. Noen kurs er også kortvarige enkelt- oppdrag for andre parter, for eksempel "Sammen for sikkerhet", et vold- og voldtektsforebyggende kurs.
 

I disse kursene må jeg planlegge undervisning, velge ut og tilpasse aktuelt lærestoff, gjennomføre undervisning og vurdere fremgangen underveis.

Hva er det beste med jobben din – og det mest utfordrende?

Jeg får treffe så mange utrolige mennesker fra alle verdens hjørner, med forskjellige bakgrunner og historier. Det er også utrolig kjekt og givende når du ser hvordan en person utvikler seg både språklig og personlig gjennom et kurs. Det mest utfordrende må være å få tiden til å strekke til, et kjent problem for lærere!

Hvordan er utdannelsen din relevant for deg i arbeidslivet?

Som sosialantropolog er du godt kjent med andre kulturer, og kjenner til både muligheter og problemstillinger som kan oppstå i møte med en ny kultur. Dette er veldig sentralt både med tanke på lærestoff og tilpasning av undervisningen. Som antropolog er jeg også godt trent i å lytte og finne meningen i det som sies, noe som kommer godt med i min jobb. Som del av masteren min lærte jeg også mye om flyktningsituasjonen og asylprosessen Norge, en innsikt som kommer godt med når mange av deltakerne har flyktningbakgrunn.

Hvordan opplevde du overgangen fra studier til arbeidsliv? Har du noen tips til nåværende studenter?

Det er gøy å ha en givende jobb hvor jeg føler jeg gjør en forskjell! Og man innser at man faktisk sitter igjen med en del fra studiet. Overgangen har innebært lengre og tyngre arbeidsdager, men mye moro og en bratt læringskurve. Jeg studerer også fortsatt litt ved siden av (PPU). Å få jobb tok litt tid, da mange ikke helt skjønner hva du kan brukes til. Vis til hva du konkret mener du kan bidra med i praksis. Jeg startet i jobben min som vikar, så fikk jeg noen timer i uka, og så har jeg fått mer og mer fast prosentstilling etterhvert. Søk gjerne på deltids- og vikarjobber, da får du prøvd ut forskjellige jobber og sett hva du liker, samtidig som disse jobbene er lettere å få enn fulltidsstillinger.

Hvorfor valgte du å studere sosialantropologi?

Jeg var veldig interessert i andre kulturer, og likte godt å reise og treffe nye mennesker. Jeg var usikker på hva jeg ville bli og valgte derfor det jeg syntes virket mest spennende. Tanken om feltarbeid i et eksotisk land var også lokkende, selv om jeg endte opp med å gjøre feltarbeidet mitt i Norge!

Hva synes du var det beste med studietiden ved UiB?

Noe av det beste var å prøve ut nye aktiviteter, for eksempel studentidrettslagene, og møte nye mennesker. Det var også veldig kjekt å treffe likesinnede som man kunne ha timeslange faglige diskusjoner, gjorde studiet mer spennende og levende!