Institutt for sosialantropologi
antropologer i arbeidslivet

Koordinator for helsefremmende arbeid i Leger Uten Grenser

Bea er et levende eksempel på at livet kan by på uante muligheter - om man jobber målbevisst. Da spanjolen flyttet til Bergen lærte hun seg norsk på rekordtid, ble fanget av antropologien og gjorde feltarbeid både på Cuba og i flyktningeleire i Sahara. I dag, to år etter fullført mastergrad innen utviklingsantropologi, jobber hun over hele verden for Leger Uten Grenser.

Hovedinnhold

Fullført grad: 2014

Kan du fortelle litt om arbeidet ditt? Hva er de konkrete arbeidsoppgavene dine?

Jobben min er å analysere og forstå risikofaktorer som bidrar til spredning av sykdommer i lokalmiljøer.

Dette betyr at jeg må vurdere, definere, implementere og overvåke alt helsefremmende arbeid, informasjon, utdanning og kommunikasjonsaktiviteter i alle prosjektene Leger Uten Grenser holder i det landet jeg befinner meg i, og øke kunnskapen av målgruppen rundt deres helse, samt støtte forebyggende aktiviteter.

Som koordinator (Health Promotion Activity Manager) må jeg også lede og lære opp teamet samt bygge på deres kapasiteter.

Hva er det beste med jobben din – og det mest utfordrende?

Det beste med jobben min er at den gir meg muligheten til å reise i flere land og bli kjent med flere kulturer, samfunn og livstiler. Jeg blir også kjent med mange personlige historier og fantastiske folk som jeg lærer så mye av!

Jobben gir meg også muligheten til å presse mine grenser og prøve å gjøre mitt beste i områder rammet av konflikt.

Det mest utfordrende er å jobbe i områder som er i konflikt og hvor man ser mye menneskelig lidelse. Dette betyr at man har strenge sikkerhetsregler og begrenset bevegelsesfrihet som, kombinert med høy arbeidstress og kulturelle forskjeller, kan være kjempekrevende.

Hvordan er utdannelsen din relevant for deg i arbeidslivet?

Antropologi er veldig relevant i Leger Uten Grenser (LUG). Før LUG begynner å jobbe med lokalsamfunnet, må de forstå kulturen, tradisjoner, tro og livssyn, for at de kan tilpasse deres tjenester best mulig. Etterpå, når de er allerede etablert, trenger de å øke kunnskapen om helse og sykdommer i samfunnet gjennom engasjerende helseaktiviteter, informasjonsmøter, osv.

For både etablering og engasjering trenger de antropologer som kan bruke kvalitative metoder for å lære om kulturen og finne aksepterte aktiviteter og andre måter å tilpasse LUG sine tjenester til lokalsamfunnet, slik at de blir akseptert.

Hvordan opplevde du overgangen fra studier til arbeidsliv? Har du noen tips til nåværende studenter?

Jeg var heldig som fant en god jobbmulighet rett etter studiene. Jeg var klar til å arbeide hvor som helst i verden, så lenge jobben på en eller annen måte var relatert med antropologi og utvikling.

Jeg fant en jobb i Sør Sudan som Project Manager av forskjellige prosjekter inn i utdanning, helse og flyktningsrettigheter, rett før jeg begynte med Leger Uten Grenser.

Min tips til nåværende studenter er å være åpne og kreative når de tenker på arbeidslivet. Å være en antropolog betyr ikke kun å jobbe i akademia. Det er mange jobber ut i verden hvor de trenger folk som er samfunnsinteresserte, kreative, fleksible og som forstår hvordan og hva det betyr å jobbe med folk fra forskjellige kulturer og livssyn. Dette er akkurat det vi antropologer er! Ikke vær redd for å vise frem dine ferdigheter. Folk der ute tenker at antropologer er kjempeinteressante folk å jobbe med, og det er sant... Dra nytte av det!

Hvorfor valgte du å studere sosialantropologi?

Jeg har alltid vært interessert i å lære fra andre kulturer og samfunn. Jeg har alltid prøvd å bli kjent med folk fra andre land, og lære det som vi har tilfelles.

Da jeg studerte Journalistikk ville jeg skrive om samfunns- og kulturrelaterte saker. Da jeg var ferdig med studiene, så jeg at det ikke var nok med kun disse studiene og ville fortsette med noe kulturrelatert. Sosialantropologi var definitivt den beste beslutning jeg har tatt. Antropologi er min lidenskap!

Hva synes du var det beste med studietiden ved UiB?

Det jeg likte best var hvor dyp innsikt jeg kunne få i så ulike tema av de erfarne og forskjellige foreleserne. Vi studentene ble alltid utfordret til å lære mer, til å tenke "out of the box", til å finne antropologen inni oss selv.

Les mer om Beas arbeidshverdag: Leger Uten Grenser