Home
Centre for Climate and Energy Transformation (CET)
News

Who will win?

CET PhDs Agnete Hessevik and Thea Gregersen are ready for Forsker Grand Prix Friday October 1st.

Agnete Hessevik og Thea Gregersen
Agnete Hessevik researches shipping and greenhouse gases, Thea Gregersen researches climate attitudes and actions.
Photo:
Per Olav Sølvberg

Main content

Forsker Grand Prix (Researcher Grand Prix) is a contest where ten scientists are given four minutes each to present their research to the audience and a jury. Three go to the finals. This year, two of the competitors are from CET: Agnete Hessevik and Thea Gregersen. The competition is held in Norwegian. Watch the recording here.

Fra 22. september til 3. oktober arrangeres Forskningsdagene i Bergen, med den prestisjefylte Forsker Grand Prix-konkurransen som et høydepunkt 1. oktober. Ti forskere har blitt valgt ut til formidlingskonkurransen hvor de på fire minutter skal klare å engasjere publikum og dommere med forskningen. Tre av forskerne vil gå videre til finalerunden, og publikum kan stemme på sin favoritt.

To av de ti forskerne som skal konkurrere er tilknyttet CET: stipendiatene Agnete Hessevik og Thea Gregersen.

Skipsfartens klimagasser

Agnete Hessevik forsker på hvordan nettverksorganisering mellom offentlige og private aktører spiller en rolle i omstillingen av skipsfarten. Verdens skipsfart har satt seg som mål å halvere klimagassutslippene innen 2050. Å være deltaker i Forsker Grand Prix har gitt henne en sjelden mulighet til å jobbe godt med forskningsformidling:

- Som deltaker får man individuell veiledning og hjelp til å utforme presentasjonen, og løpende konstruktive tilbakemeldinger. Dette er noe jeg har savnet så langt som stipendiat! Det har vært mye vanskeligere enn jeg hadde trodd å komprimere forskningen min til fire minutters presentasjoner.

Hessevik er stipendiat ved Institutt for administrasjons- og organisasjonsvitenskap ved UiB, med tilknytning til CET. Nå gleder hun seg til fredagens show, og til å få vist frem det hun og de ni andre forskerne har jobbet med.

- Vi er en veldig fin gruppe som heier på hverandre. Det beste med Forsker Grand Prix har vært å bli kjent med de andre deltakerne.

Klimaholdninger og -handlinger

Thea Gregersen forsker på hvordan folk oppfatter klimaendringene, og ser spesielt på sammenhengen mellom våre tanker, følelser og handlinger rundt klimaspørsmålet. Det er med skrekkblandet fryd hun deltar i Forsker Grand Prix.

- Det er en skikkelig utfordring å fortelle om forskningen sin på under 4 minutter, uten på forenkle så mye at det blir «feil». Men arbeidet med manus har også gitt meg en bedre forståelse av hva forskningen min egentlig handler om. Mest av alt er jeg veldig stolt av at jeg turte å melde meg på! 

Gregersen er stipendiat ved CET og Institutt for samfunnspsykologi. Hun håper fredagskvelden gjør at kollegaene ved UiB får lyst til å melde seg på neste år, men nå, noen dager før showet, gleder hun seg mest til å være ferdig på scenen.

- Jeg skal presentere sist av alle, så jeg gruer meg til å kjenne på stresset mens jeg venter på at det skal bli min tur. Men jeg gleder meg også til å være med på å lage en skikkelig nerdete festkveld som passer for alle. Jeg håper mange vil være med å feire forskningen sammen med oss, enten på Grand eller online!

Etter gjenåpningen har det blitt lagt ut flere billetter til showet, som er i Grand Bergen selskapslokaler. Showet vil også streames fra Forskningsdagenes nettside, og begynner 19:00.