Home
Forum for science and democracy

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Øyvind Østerud og John Peter Collett: Hvorfor har vi universiteter i Norge?

Meningsløs internasjonalisering av de norske universitetene

Wilhelm Frimann Koren Christie
Photo:
Magnus Halsnes

Main content

Hvis universitetsbasert forsking handler om å hevde seg i den internasjonale konkurransen, må en ikke da spisse og spesialisere innsatsen, og trekke til seg de beste professorene i et internasjonalt marked? Er ikke dette en forutsetning for at et universitet skal stige i anseelse og styrke sin rangering? Øyvind Østerud har med en brannfakkel i Aftenposten Tankeløs internasjonalisering ved norske universiteter 19. juni 2017 utfordret denne tenkemåten.

Universitetene har også et samfunnsoppdrag. Mye forsking, undervisning og formidling foregår i en samfunnsmessig og språklig kontekst. Internasjonalisering for bedre rangering kan gå på bekostning av kunnskapssituasjonen i samfunnet som helhet. Når utvekslingen mellom forsking og omgivende samfunn blir svekket, er det grunn til å spørre om ikke forskningen her hjemme like gjerne kunne vært outsourcet til et eller annet utland.

John Peter Collett startet denne debatten med et intervju i Morgenbladet i fjor høst. Han vil gi en kritisk kommentar til hvordan "kvalitet" og «internasjonalisering» blir koplet sammen også i den norske utdanningspolitiske debatten.

Sted:               Christie Café (Godt Brød)
Møteleder:      Tor Halvorsen