Home
Arts and Gardens

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

HAV OG LYRE

Kan bølgene synge? Et møte med Arnold Haukelands veggskulptur Hav og lyre kan gi deg svaret.

Skulptur

Main content

Skulpturen fra 1973 er en gave fra familien Mowinckel. Den henger nå i vestibylen i sameiet Thormøhlensgate 55, hvor det drives maritim forskning. Kunstverket er bygget opp av elementer fra to ulike sfærer, havet og musikken. Havet er representert ved bølgene, musikken av en lyre. Lyren er et av verdens eldste instrumenter, med syv strenger omkranset av to buede armer. Den var kjent allerede i Mesopotamia for 5000 år siden, og akkompagnerte både sangere og diktopplesere.

Arnold Haukeland (1920 – 1983) begynte sin kunstnergjerning rett etter 2. verdenskrig. Mange av de offentlige kunstoppdragene gikk ut på å lage monumenter som hyllet krigens helter. Det var menn som stod på en sokkel, alle figurative eller naturalistiske i formen. Dyreskulpturer var også populære. Haukeland brøt med denne tradisjonen og kjempet for at kunsten skulle ha sitt eget språk. Han arbeidet dessuten med andre materialer enn marmor og bronse. Ofte brukte han syrefast stål, som i Hav og lyre, hvor delene er sveiset sammen og slipt. Det gir assosiasjoner til moderne industri og teknologi.

Men Haukeland er noe mer enn en modernist. Formene er ikke helt abstrakte, de minner om ting vi kan se og sanse. Hav og lyre er en hyllest til naturen og kunsten, til lyset, energien, den evige skaperkraften. Skulpturen gir oss en anelse av et himmelsk lys som stiger og synker i bølgene. Er det derfor vi kan høre bølgene synge?