Home
Faculty of Mathematics and Natural Sciences

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

Internasjonalt samarbeid er viktig for fremtidens havbrukskandidater

Studenter ved Institutt for Biovitenskap (BIO) er akkurat nå i Japan hvor de deltar på et to ukers intensivt sommerkurs i fiskefysiologi og bærekraftig havbruk. Internasjonalt samarbeid med de beste forsknings- og utdanningsmiljøene er viktig for bærekraftig vekst i norsk havbruk.

 Fornøyde norske og japanske studenter og forskere klare for tur til Tono by. Foto: Munetaka Shimuzu Opphavsrett: Munetaka Shimuzu
Fornøyde norske og japanske studenter og forskere klare for tur til Tono by.
Photo:
Munetaka Shimuzu

Main content

Sommerkurset er en ypperlig anledning for morgendagenes havbrukskandidater til å lære fra de beste innen fiskefysiologi. I tillegg til seks studenter fra BIO deltar også seks japanske studenter på kurset.

– Sommerkurset gir oss rom for å oppleve deler av Japan vi ellers ikke ville hatt mulighet til. En fantastisk mulighet til å lære av hverandre, både kulturelt og faglig, sier BIO-student Gaute Wilhelmsen Seljestad.

Norske havbruksstudenter til Japan

Fredag 8. juni satte seks spente havbruksstudenter fra Institutt for Biovitenskap (BIO) seg på flyet til Japan for å delta på et to ukers intensivt sommerkurs i fiskefysiologi og havbruk.

Etter et par dager som turister i Tokyo for å riste av seg tidsforskjellen ble studentene tatt med til fiskemarkedet av våre japanske kollegaer. Her fikk studentene oppleve den berømte tunfisk auksjonen klokken seks om morgenen.

Senere på dagen ble vi godt mottatt på den norske ambassaden der Svein Grandum orienterte studentene om FoU samarbeid mellom Japan og Norge. UiB sin person ved ambassaden, Hiroshi Matsumoto, gav også en grundig innføring i muligheter for norske studenter i Japan.

Besøk ved Universitet i Tokyo’s International Coastal Research Center, AORI

Tirsdag 19. juni forflyttet studentene seg opp til Kamaishi hvor sommerkurset ble offisielt åpnet av professor Munetaka Shimizu. Sommerkurset er det første offisielle arrangement ved den nye forskningsstasjon til AORI som nettopp er bygd etter at den gamle stasjonen ble ødelagt av tsunamien som i 2011 rammet Iwate området særlig hardt. Studentene deltok på flere forelesninger og presentasjoner som gav innblikk i en imponerende høy forskingsaktivitet til tross for utfordringene i årene etter tsunamien.

– Vi lært veldig mye om kultivering og miljøpåvirkning av stillehavslaks og nye forskningsmetoder. Kunnskap som kan hjelp oss i arbeidet med å bevare våre villakspopulasjoner. Videre var det inspirerende å se hvor sterkt samholdet og felles tro på fremtiden stod i disse sterkt prøvende områdene, sier Lukas Lorentzen.

I Otsuchi fikk studentene også oppleve auksjon på det lokale fiskemarkedet, en interessant kontrast til inntrykkene fra fiskemarkedet i Tokyo. Det ble også tid til et besøk i Tono, en liten idyllisk by en times busstur vest av Kamaishi, hvor studentene fikk en smak av det tradisjonelle Japan ved å besøke tempel og den gamle bydelen.

Studenter besøker forskjellige universiteter og forskningsinstitusjoner

I siste halvdel av kurset fordeler studentene seg og reiser til de respektive samarbeidsinstitusjonene i Japan. Her vil de lære nye og ulike metoder for å analysere vevsmateriale fra et fellesforsøk med masu laks. Etter noen travle og lærerike dager hos de ulike vertsinstitusjoner vil studenter og forskere gjenforenes i Hakodate der studentene vil tilbringe fire dager med forelesninger og fordypning og forberede presentasjon av sine forskingsresultater for resten av kursdeltagerne.