Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Sjøanemona gjev oss innsyn i opphavet til nervecellene

Océane Tournière disputerer 21.02.2020 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlinga "Specification and differentiation of neural cells in Nematostella vectensis".

Main content

I dyreriket har dei ulike nervesystema enorm variasjon, både i struktur og funksjon, for eksempel er det estimert at menneskehjernen har omlag 86 milliardar nevronar i samanlikning til somme rundormar som berre har 302 nevronar.

Desse variasjonane har alltid fascinert vitenskapen, og gjev umiddelbart mange spørsmål: Korleis oppstod nevronar i utgongspunktet? Kva var deira funksjon den gongen dei oppstod? Korleis organiserte dei seg slik at dei gav opphav til det komplekse sentralnervesystemet i virveldyr? Ved å bruke både utviklingsbiologi og evolusjonsbiologi, kan vi nøste oss tilbake i tid og forklare danning av nye eigenskapar og forklare korleis diversiteten oppstod i dyreriket.

Sjøanemoner og korallar er marine dyr som ein ofte beskriv som “enkle”, grunna deira manglande sentraliserte hjernestruktur. Allikevel har dei nevronar som kobler seg saman i eit såkalla nervenett. Nervenettet gjer at dei kan bevege seg, føle omverda og reagere til den, for eksempel ved å fange byttedyr. Det er svært interessant at desse dyra har evna til å gjenoppbygge nervenettet sitt fullstendig etter ein skade.

Målet med dette doktorgradsarbeidet var å forstå korleis nevronane vert bygd i denne arten av sjøanemone, ein prosess kalla nevrogenese. Vi forska på uttrykkinga og funksjonen i gen, som kontrollerer spesielle steg i nevrogenesen i høgare dyr, under utviklinga til sjøanemone. Analysane våre viste at fleire av desse gena i sjøanemone, hadde konserverte funksjonar med andre dyr. Desse funna kan tolkast som at dei molekylære prosessane som er involvert i spesialisering og differensiering av nevronar var tilstades før sentralnervesystemet oppstod, for meir enn 600 millionar år sidan. Vi antek at desse molekylære prosessane legg grunnlaget for å forme det komplekse og sofistikerte nervesystemet som vi finn i mange dyr i dag.

Personalia

Océane Tournière vaks opp i Sør-Frankrike, i nærleiken til Nice. Der studerte ho til sin Bachelorgrad og utførte sin første labpraksis på Ascidiacea, i forskargruppa til Dr.McDougall. Ho studerte sitt tredje år som ERASMUS student ved St.Andrews Universitet, i laboratoriet til Prof.Ritchie, der ho studerte evolusjonsgenetikk i atferden hos Drosophila.

Masteren sin gjorde ho ferdig i Pierre Marie Curie Universitet, i forskargruppa til Dr.Balavoine der ho studerte regenerering i leddorma.