Home
Vestlandslegen

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

Studietur med Vestlandslegen 2024

Fra 6. - 7. mars reiser rundt 20 medisinstudenter på studietur til Stavanger for å lære mer om hvordan det blir å studere på Vestlandslegen.

Kull 22
Photo:
Kristin Ø. Kvinge

Main content

Onsdag 6. mars kjørte rundt 20 medisinstudenter til Stavanger for å lære mer om Vestlandslegen. De fleste var fra kull 22, som har oppstart i Stavanger høsten 2025. Etter en natt på hotell begynte dagen på Stavanger universitetssjukehus kl. 09.00.

Praksisnær studieplan

Studentene fikk en introduksjon til hva de kan forvente fra de tre siste studieårene i Stavanger. Vestlandslege-løpet kjennetegnes av mindre grupper og aktive studenter. Undervisere fokuserer på klinisk læring og individuell tilbakemelding, og mappevurdering blir en sentral vurderingsform i flere av emnene.

For å sikre at alle studenter på medisinstudiet, både dem i Stavanger og dem i Bergen, får det samme læringsutbyttet, er det egne faggrupper som består av undervisere fra både Stavanger og Bergen. Faggruppene jobber for å sikre at studentene går ut av studiet med kompetansen de trenger for å bli gode leger.

Moderpost

Noe som også er særegent for Vestlandslegen er deres moderposter. Studentene får tilbud om en moderpost, altså en egen avdeling på sykehuset som de er tilknyttet. På moderposten kan studentene være fast alle de tre siste årene av medisinstudiet. De kan også velge å skrive hovedoppgave om et tema tilknyttet moderposten, og få en veileder der som kan bistå med oppgaven. Det er også mulig å få seg deltidsjobb og sommerjobb der, utenom studiet.

Studentene i fokus

De tilreisende studentene fikk også møte Vestlandslege-studentene fra kull 20 som begynte i Stavanger høsten 2023. Kull 20 bekreftet tett og god oppfølging fra undervisere og ansatte ved SUS. Kull 20 forteller at de ansatte virker glade for å ha dem der, og lar studentene mer enn gjerne teste ulike prosedyrer de er nysgjerrige på.

Stavanger-regionen er en av de mest befolkede områdene uten egen legeutdanning, og SUS har det 3. største akuttmottaket i Norge. Som de eneste medisinstudentene i området, er det altså gode muligheter for Vestlandslege-studentene å få delta i pasientbehandling og utforske ulike medisinske retninger, i møte med entusiastiske ansatte.

Ferdighetssenter, studentsamskipnad og nytt sykehus

I løpet av dagen fikk studentene både omvisning på SUS, og prøve seg på ulike oppgaver i ferdighetssenteret. Studentsamskipnaden introduserte sine tilbud til studentene, som blant annet omfatter et av de største treningssentrene i Norden, som skal stå ferdig i årsskiftet 24/25.

Det som også blir nytt, er det nye sykehusbygget på Ullandhaug, hvor kull 22 vil tilbringe mesteparten av sin studietid i Stavanger. Her får UiB egne arealer på 1000 kvm, og det blir stillerom og egne kontorer.

PROGRAM

09:00 – 09:15: Introduksjon til Vestlandslegen

  • Audun Osland Vik-Mo, førsteamanuensis UiB og fagleder Vestlandslegen Stavanger

09:15 – 09:45: 4. studieår – erfaringer, praksis og planer videre

  • Svein Joar Johnsen, førsteamanuensis UiB og koordinator medisinske fag
  • Hartwig Kørner, professor UiB og koordinator kirurgiske fag

09:45 – 10:00: Moderpost, erfaringer fra Kvinneklinikken

  • Ragnar Kvie Sande, førsteamanuensis UiB, Kvinneklinikken SUS
10:15 – 11:15: Smakebit av praktisk undervisning på ferdighetssenter/omvisning

11:15 – 11:35: Stavanger som studieby og SiS sitt tilbud til studentene

  • Frank Bremnes, Studentsamskipnaden i Stavanger 

11:35 – 11:55: 5. studieår

  • Knut Øymar, professor UiB, pediatrisk avdeling SUS  

11:55 – 12:15: 6. studieår og primærhelsetjenestefokus

  • Ingjerd Jøssang, universitetslektor UiB, koordinator 6. år
  • Svein Kjosavik, førsteamanuensis UiB, samhandlingslege SUS-allmennmedisin, avdelingsleder akuttmottak SUS
12:15 – 13:00: Lunsj St Svithun Hotell

13:00 – 13:20: Nye SUS – hvordan vil undervisningslokalene se ut?

  • Inger Skjæveland og Beate Ekornes, Nye SUS

13:20 – 13:45: Undervisningsformer Vestlandslegen

  • Line Sagerup Bjorland, universitetslektor UiB, onkologisk avdeling SUS
13:45 – 14:00: Avslutning og spørsmål