Home
Physical Geography

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
UNIS

Reisebrev fra Svalbard

Er du lei lesesalene, regntunge dager i Bergen og storbyens tjas og mas? Da bør du gjøre som Mathias og Erlend, ta deg noen uker på Svalbard og UNIS (Universitetssenteret på Svalbard).

Next
Erlend ved isbjørnskilt.
Erlend ved skiltet som varsler om isbjørnfaren på Svalbard, utenfor Longyearbyen.
1/5
Mathias på snø-scooter
Mathias på snøscooter på Billefjorden, nært den fraflyttede russiske gruvebyen Pyramiden.
2/5
isbjørnmor og to unger
Et nærmøte med en isbjørnmor og to unger på sjøisen på Billefjorden. Det er ikke mange som er så heldige å få oppleve så nær kontakt med kongen av Arktis!
3/5
solformørkelsen på Svalbard 20. mars
Bilde av den totale solformørkelsen på Svalbard 20. mars. En fantastisk opplevelse som man absolutt burde få med seg ved neste anledning! Neste mulighet på Svalbard er i 2061, så det er bare å bestille flybiletter og hotellrom tidlig folkens!
4/5
tur i midnattsolen til «Trollsteinen»
Utsikt mot Longyearbyen fra Adventtoppen. En rolig start over Adventdalen, deretter brattere terreng mot toppen.
5/5
Previous

Main content

En tidlig marsdag i Bergen sto vi klare til avreise til Longyearbyen, vel vitende om at våren var langt unna i de arktiske strøk. Med dunjakke og vintersko svettet vi oss gjennom en dagsreise før vi endelig satte beina på den kjølige permafrosten på Svalbard lufthavn Longyearbyen. Her ventet syv uker på brakkene i Nybyen sammen med studenter fra opp til 40 nasjoner.

Opplevelser og muligheter på Svalbard

Denne øygruppen langt der nord er Norges utpost til Arktis. Personlig liker vi å kalle det Nordens svar på Texas. Her går folket rundt med våpen og rir ned i solnedgangen på sine snøscootere, vel vitende om at isbjørnene følger med på enhver bevegelse. Første uke gikk med til sikkerhetskurs hvor en lærer om Svalbards mange farer og utfordringer. Kurset inneholder blant annet våpentrening og scooterkjøring. I løpet av våren kan du oppleve både mørketid og midnattsol som er tilstede fra 20. april, noe som virkelig gir noe ekstra i den store pakken av opplevelsene man blir tilbudt.

Når en studerer på Svalbard er det mange muligheter som gjør det vanskelig å benytte tiden på studier. En kan dra på flotte skiturer på fjellene rundt Longyearbyen, eller en kan leie snøscootere for lengre turer. Da kan en for eksempel besøke Pyramiden som er en gammel og fraflyttet russisk gruveby eller ta turen til mange av Svalbards fantastiske fjorder og isbreer. Samtidig blir du godt kjent med andre studenter ettersom en bor tett på hverandre i studentbrakkene i Nybyen eller på Sjøskrenten. Man har her hvert sitt rom, men man deler derimot bad og kjøkken med flere studenter. Studentlivet er i realiteten som en stor familie av studenter og staben ved UNIS, der terskelen for å kontakte sine kolleger er relativt uformell.

Kursene og livet på UNIS

Ved å ta et intensivkurs på UNIS vil en møte et svært internasjonalt forskningsmiljø med veldig dyktige og internasjonalt anerkjente forelesere. Dette gjør at du som student har gode muligheter for å få mye ut av oppholdet. UNIS har mange ressurser og i løpet av kurset er en med på mange ekskursjoner i felt, helt uten egen kostnad!  Dette går som regel på snøscooter, men beltevogner og båt blir også brukt. Feltarbeid er en nøkkelfaktor for UNIS og studier i Arktis, noe som er i tråd med hva vi som geografer er vant med. UNIS har ca 300 studenter hvert semester, men det foreligger planer om utvidelse i nær framtid. Dette viser at det blir satset sterkt på forskning i Arktis i tiden som kommer!

Vi var fire studenter fra naturgeografi som tok kurs på UNIS dette semesteret. Silje og Alexander tok glasiologi (AG-325), mens Silje, Erlend og Mathias tok permafrost og periglasiale miljø (AG-330). Begge kurs er svært relevante for naturgeografer og tar opp metoder og prosesser som ikke blir jobbet mye med på geografi og gir hver ti studiepoeng. I tillegg er det mulig for bachelorstudenter å ta utveksling ved UNIS for et helt semester, for eksempel innen arktisk geologi.