Hjem

Endokrin Medisin

Forskningsgruppen ved UiB

Endokrinologi

er læren om hormonsykdommer. Den kliniske delen av faget omfatter en rekke sykdommer, og strekker seg fra folkesykdommer som diabetes til sjeldnere tilstander som hypofysesykdommer. Endokrinologi er også læren om molekylære og fysiologiske effekter av hormoner. Forskningen ved seksjonen favner om begge disse områdene. Seksjonen er nært knyttet til Medisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus.

Hva forsker vi på?

Er du ikke så godt kjent med binyrene, immunsystemet eller autoimmunitet? Da kan du lese en kort oppsummering her.

Endokrin Medisin

Professor Eystein Husebye leder forskningsgruppen som er innrettet mot forskning på binyresykdommer. Målet er å belyse alle sider av disse sykdommene fra utbredelse (epidemologi) til sykdomsmekanismer.

KG Jebsen senter for autoimmune sykdommer

KG Jebsen senter for autoimmune sykdommer ledes av Eystein Husebye. Senteret har finansiering for fire år ut 2021 har som mål å finne årsaksmekanismer og personbasert behandling av sykdommer med en sterk arvelig komponent.

ROAS

Register for organ-spesifikke autoimmune sykdommer (ROAS) og den tilhørende Biobank for organ-spesifikke autoimmune sykdommer (BOAS) er grunnsteinene i Endokrin medisins forskningsinnsats på organ-spesifikke autoimmune sykdommer.

Ultradian

Ultradian er et EU-finansiert prosjekt som drives fra Helse Bergen i samarbeid med grupper i England, Sverige, Hellas. Målet med prosjektet er å utvikle metoder som kan forbedre diagnostikk og behandling av endokrine sykdommer gjennom å forske på kroppens naturlige døgnrytmer

Publikasjoner

Forskerne i gruppen for Endokrin Medisin har publisert nesten 200 vitenskaplige artikler tilsammen, inkludert i noen av verdens ledende medisinske tidskrift som Lancet, New England Journal of Medicine og Immunology. I tillegg til en komplett oversikt, har vi også fremhevet noen av de artiklene vi er mest stolte av.

Endokrin Medisin i media

Her har vi samlet medieoppslag om forskningsgruppen.

Vil du jobbe med oss?

Har du en idé til ett samarbeidsprosjekt eller søker du jobb?

Finansiering og samarbeidspartnere

Endokrin medisin har mange internasjonale samarbeidspartnere og både interne og eksterne finansieringskilder

 

Fakultetets dag 2019
Gruppefoto fra fakultetets dag med prisvinnere, prorektor og dekan

Festdag for fakultetet

På Fakultetets dag 13. juni, hedret vi våre beste ansatte, og fikk bedre innsikt i hva som skjer med hjernen vår når vi sover.

K. G JEBSEN-SENTER
Husebye Kennedy

UiB åpnet K. G. Jebsen-senter for autoimmune sykdommer

John F. Kennedy hadde en slik sykdom. Nå skal K.G Jebsen senter for autoimmune sykdommer forske på lidelser som rammer stadig flere nordmenn.

Publikasjon
Forskargruppa: Professor Eystein Sverre Husebye (t.v.) saman med molekylærbiologane Bergithe Eikeland Oftedal og Aleksander Hellesen

Bergensforskarar oppdaga ny autoimmun sjukdom

Forskarar ved Universitetet i Bergen (UiB) har funne ut at ein sjeldan autoimmun sjukdom kalla APS1 kan vere vanlegare enn ein tidlegare har trudd. Sjukdommen kan føre til diabetes, hårtap, pigmenttap, tannproblem og ei rekkje andre problem, spesielt i indre organ.

Horisont 2020
Illustrasjonsbilete: Graf med svingingar

Nytt Horisont 2020-prosjekt til Universitetet i Bergen

EU-prosjektet Ultradian skal gjere diagnostisering og behandling av hormonsjukdomar betre og enklare for både pasientar og helsevesen.