Hjem
Institutt for geovitenskap
Historie

Carl Fredrik Kolderup

Hovedinnhold

Carl Fredrik Kolderup var født i Bergen. Han ble cand. real i geologi ved Universitetet i Kristiania i 1892, som første elev under professor W.C. Brøgger. I 1896 ble han ansatt som stipendiat og bestyrer for de geologiske samlingene ved Bergens Museum – som den første profesjonelle geolog ved Bergens Museum og i 1914 ble han utnevnt til professor.
Kolderup gjorde et stort arbeid, og var en engasjert og humørfylt formidler av sitt fag. Han var med å bygge opp samlinger og utstillinger, hvorav flere utstillinger har stått helt opp til vår tid.

Kolderups viktigste vitenskapelige innsats og det han er kjent for er hans store pionerarbeid med å kartlegge mye av Vestlandets berggrunn. Han tok imidlertid sin dr.-grad på «Bergensfeltet og tilstøtende trakter i senglacial og postglacial tid» (Kolderup, 1908), et arbeid som er lite brukt i ettertid. 
Carl Fredrik Kolderup vil også bli husket som den som i 1904 etablerte den første jordskjelvstasjonen i Norge. En omfattende beskrivelse av C. F. Kolderups vitenskapelige arbeid er gitt av Anders Kvale (1944). 

Kolderup tok sin doktorgrad med tittel «Bergensfeltet og tilstøtende trakter i senglacial og postglacial tid» i 1908, men var i tillegg svært aktiv i utforsking av berggrunnen på Vestlandet. Studier av anortositter, kambro-siluriske bergarter og devonfeltene var hans viktigste bidrag til Vestlandets geologi. Den prisbelønte avhandlingen «Geology of the Bergen Arc System» ble utgitt sammen med sønnen Niels-Henrik i 1940.

C.F. Kolderup avsluttet sin karriere som professor og direktør for Bergens Museum i 1939.

I tillegg var Kolderup aktivt med i bystyret for Høyre og byens varaordfører, samt hadde en rekke verv i byen ellers. Han var innvalgt i Det Norske Videnskaps-Akademi og mottaker av Oranje-Nassau-ordenen.