Home
Department of Earth Science

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Historie

Carl Fredrik Kolderup

Main content

Carl Fredrik Kolderup var født i Bergen. Han ble cand. real i geologi ved Universitetet i Kristiania i 1892, som første elev under professor W.C. Brøgger. I 1896 ble han ansatt som stipendiat og bestyrer for de geologiske samlingene ved Bergens Museum – som den første profesjonelle geolog ved Bergens Museum og i 1914 ble han utnevnt til professor.
Kolderup gjorde et stort arbeid, og var en engasjert og humørfylt formidler av sitt fag. Han var med å bygge opp samlinger og utstillinger, hvorav flere utstillinger har stått helt opp til vår tid.

Kolderups viktigste vitenskapelige innsats og det han er kjent for er hans store pionerarbeid med å kartlegge mye av Vestlandets berggrunn. Han tok imidlertid sin dr.-grad på «Bergensfeltet og tilstøtende trakter i senglacial og postglacial tid» (Kolderup, 1908), et arbeid som er lite brukt i ettertid. 
Carl Fredrik Kolderup vil også bli husket som den som i 1904 etablerte den første jordskjelvstasjonen i Norge. En omfattende beskrivelse av C. F. Kolderups vitenskapelige arbeid er gitt av Anders Kvale (1944). 

Kolderup tok sin doktorgrad med tittel «Bergensfeltet og tilstøtende trakter i senglacial og postglacial tid» i 1908, men var i tillegg svært aktiv i utforsking av berggrunnen på Vestlandet. Studier av anortositter, kambro-siluriske bergarter og devonfeltene var hans viktigste bidrag til Vestlandets geologi. Den prisbelønte avhandlingen «Geology of the Bergen Arc System» ble utgitt sammen med sønnen Niels-Henrik i 1940.

C.F. Kolderup avsluttet sin karriere som professor og direktør for Bergens Museum i 1939.

I tillegg var Kolderup aktivt med i bystyret for Høyre og byens varaordfører, samt hadde en rekke verv i byen ellers. Han var innvalgt i Det Norske Videnskaps-Akademi og mottaker av Oranje-Nassau-ordenen.