Hjem
Institutt for geovitenskap
Science artikkel viser at varme gir ustabilitet i havet

Trolig brå og sprangvise forandringer i fremtidens klima

Science artikkel av fire Bjerknes og UiB-forskere viser at endringer i havsirkulasjonen i Nordatlanteren kan gi langvarige klimakonsekvenser.

Endringer i havsirkulasjonen i Nordatlanteren kan fungere som et potensielt vippepunkt i fremtidige klimaendringer og føre til langvarige klimakonsekvenser som tørke og temperaturendringer. Foto: Colourbox. Opphavsrett: Colourbox

Hovedinnhold

De fire Bjerknesforskere Eirik Vinje Galaasen (Institutt for geovitenskap, UiB), Ulysses Ninnemann (Institutt for geovitenskap, UiB), Nil Irvali (Uni Research) og Kikki Kleiven (Institutt fra geovitenskap, UiB) har funnet at varme gir ustabilitet i havet, og at fremtidens klima kan bli preget av sprangvise og brå forandringer, og ikke en jevn endring.

I en artikkel i UiB Aktuelt fortelle forskerne at et varmere og ferskere overflatevann forstyrret havsirkulasjonen i Nordatlanteren for 125.000 år siden. Denne mellomistiden er en periode som er en god analogi for hvordan klima på jorden, særlig i Nordområdene kan se ut ved slutten av dette århundret.

Studiet viser at dypvannsdannelsen i Atlanterhavet kan være mye mer følsom enn det vi tidligere har antatt. Dette gir grunn til å vurdere om fremtiden ikke vil bestå av en jevn endring, men snarere sprangvise og brå forandringer.

I studiet har forskerne jobbet sammen med kollegaer fra Rutgers University i USA (Yair Rosenthal), Laboratoire des Sciences du Climat et de l’Environnement i Paris (Cathrine Kissel) og University of Cambridge (David Hodell).

Les hele artikkelen i UiB-aktuelt her.

Artikkelen ble sluppet i Science Express torsdag 20. februar.