Hjem
Institutt for geovitenskap

NGF - Hans Arne Nakrem - Oppdagelsen av fossile metanoppkommer på Svalbard/Novaya Zemlya

Kom og hør på Hans Arne Nakrem og «Fossile metanoppkommer på Svalbard/Novaya Zemlya – øglegravernes bonusfunn!»

Hovedinnhold

Kom og hør på Hans Arne Nakrem og «Fossile metanoppkommer på Svalbard/Novaya Zemlya – øglegravernes bonusfunn!»


«Øglegraverne» ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, gjennomførte et omfattende feltarbeide nord for Longyearbyen på Svalbard i perioden 2004-2012.

Hovedmålet deres var kartlegging og innsamling av «monsterøgler» fra de jurassiske svartskifrene i Agardfjellformasjonen. I 2006 dumpet feltteamet nærmest tilfeldig over en haug med gulaktig lys kalkstein stappfull av fossiler. Det ble samlet inn prøver, og under innsamlingen luktet det hele mistenkelig av petroleum og H2S. Tynnslip av sonerte karbonater, ansamlinger av spektakulære fossiler og istotopanalyser tydet på funn av Svalbards første fossile metanoppkomst. Feltarbeidet de følgende årene førte til funn av 16 slike forekomster. «Øglejakten» gikk parallelt, og etterhvert ble det uteksaminert åtte MSc’er, to PhD’er, og rundt 20 vitenskapelige publikasjoner så dagens lys. I 2014 ble det også oppdaget en fossil metankalkforekomst på Novaya Zemlya (arktisk Russland), slik at disse forekomstene nå også er dokumentert videre østover.


Hans Arne Nakrem er professor ved Naturhistorisk Museum, Universitetet i Oslo. Under foredraget vil han snakke om store deler av dette arbeidet, fra felt til publisering.


Vel møtt!