Hjem
Institutt for geografi
Utveksling

Utveksling til Padova

Her forteller geografistudent Nora Julia Katalin Røed om sitt utvekslingssemester til Padova i Italia.

Nora i liggestol med fjell i bakgrunn.
Meg som akkurat har kommet ned fra en fire dagers hytte-til-hyttetur i Dolomittene.
Foto/ill.:
Nora Julia Katalin Røed

Hovedinnhold

Min samlet vurdering av utvekslingsopphaldet: Jeg er veldig glad jeg dro!

Jeg hadde lenge tenkt at jeg ønsket å dra på utveksling, men da muligheten dukket opp visste jeg ikke helt hvor jeg skulle dra. I utgangspunktet var det flere steder som virket interessante, men jeg endte opp med å velge universitetet i Padova både fordi de tilbyr mange fag på engelsk og er en av de store universitetsbyene i Italia. I tillegg hadde jeg et ønske om å lære meg italiensk. Jeg hadde ingen kjennskap til Padova fra før av, som jeg syntes var spennende og forfriskende. Dessuten føltes det som et trygt valg, da den italienske kulturen i sin helhet var mer kjent for meg og jeg fortsatt ble boende i Europa. Før jeg søkte, sjekket jeg også at universitetet hadde fag som kunne passe min interesse, samtidig som jeg syntes det var viktigst å like selve byen (og landet) jeg skulle bo i.

Padova og Italia

Padova er blant de eldste byene i Italia, som man kan merke på den bevarte arkitekturen i sentrum, universitetets lange tradisjoner og en av verdens eldste botaniske hager. Min erfaring er at det er lettest å komme seg rundt i byen på sykkel eller ved å gå. Som internasjonal student følte jeg meg ivaretatt og ønsket, både på universitetet og i byen generelt. Italienere er veldig vennlige og folkelige. Dessverre var det vanskelig å komme i kontakt med de lokale studentene, da man som internasjonal student fort blir plassert i en "internasjonal boble" som er nokså isolert fra de italienske studentene. Dette tror jeg derimot er en utfordring for utvekslingsstudenter de fleste steder.

Padova har en fin plassering som gjør det lett å reise rundt til andre steder i Italia. Tog-nettverket er godt utbygd. Selv om det er lett å drukne blant turistene i Venezia, bør byen oppleves ved å oppsøke de mindre trafikkerte bydelene eller øyene. Når det blir varmere, gjelder det å "rømme" til alpebyene i nord. Bassano del Grappa utpekte seg særlig etter min mening, hvor man på en varm dag kan bade i fjellvannet etter kun en times tid med tog fra Padova. Ellers anbefaler jeg å benytte anledningen ved å bo så nært alpene, til å dra til Dolomittene et par dager. Andre byer som utpekte seg etter min mening er Verona, som kun ligger en time vest for Padova.

Universitetet og campus

Ettersom universitetet i Padova er det nest eldste i Italia, er det mange arrangementer og aktiviteter i regi av både universitetet og studentene selv. Det er veldig varierende nivå på engelskkunnskapene blant professorene. Ikke la deg skremme av den formelle tonen som anbefales mellom professor og elev; min erfaring var at professorene var veldig interessert i å bli kjent med elevene sine og hjelpe til utenom forelesningstider.

Campus er spredt i hele byen, men store deler er smalet i området som heter "Portello". Her er det generelt livlig stemning dag og kveld, med studenter som møtes for en aperol spritz eller kaffe etter forelesninger.

Fag og undervisning

Jeg benyttet anledningen til å ta fag fra forskjellige fakultet, og hadde fag relatert til landskapsdesign, urban historie, sosiologi og italiensk. Min erfaring er at man som norsk student fra UiB gjør det godt på innleveringer og eksamener. De fagene jeg tok hadde ulike former for undervisning, blant annet gruppearbeid, ekskursjoner/felt og tradisjonelle forelesninger. Vurderingsformen var enten muntlig eksamen eller skriftlig innlevering. Undervisningen er ikke obligatorisk, og professorene har et mer avslappende forhold til tid, dvs. de begynner ikke nødvendigvis på tiden og forelesningene kan slutte før (eller etter) oppsatt tid.

Bodde i kollektiv

Jeg bodde i et kollektiv med 8 andre mennesker i alderen 19-32 år, gjennom et privat selskap som heter "Bedstudent". Jeg tok direkte kontakt med deg gjennom WhatsApp, ca. tre måneder før jeg skulle dra. Det er lurt å være tidlig ute, da det er veldig knapt om leilighetene. For mitt rom betalte jeg 530 euro, som virket å være en ganske vanlig pris. Jeg anbefaler derimot ikke å bo gjennom Bedstudent, da de er svært uprofesjonelle i måten de håndterer kritikk på. Min leilighet viste seg nemlig å være under oppussing, som ikke var kommuniser til meg på forhånd, noe de mente ikke var deres ansvar. I tillegg er det kjent at flere får fradratt deler av depositumet sitt uten gyldig grunn. Det positive med å bo gjennom Bedstudent, er at du får et sted å bo selv om det ikke er helt som lovet, får kontrakt, og at man blir kjent med mange mennesker. Dessverre er det sånn at mange blir lurt gjennom private Facebook-innlegg, så sånn sett er Bedstudent mer trygt.

Fritid

Når det gjelder det sosiale, er det veldig varierende hva folk ønsker ut av et utvekslingsopphold. Personlig ønsket jeg å dra på utveksling for å kjenne på det å bo i et annet land, reise rundt, og bli bedre kjent med den italienske kulturen. Det var ikke like viktig for meg å få mange venner, eller ta del i ESN-events. Men, dersom man ønsker dette er det mange arrangementer som legger opp til både gruppereiser og fester. Ellers er det jo også flere studentorganisasjoner man kan ta del i.

Tips og råd til andre som vil reise hit

  • Vær tidlig ute med bolig!
  • Ikke bli overrasket dersom det er vanskelig å bli kjent med de lokale.
  • Kjøp deg en interrail-billett som varer en stund, som du kan bruke på å reise ned og mens du er der nede. Få støtte gjennom Grønn Erasmus!
  • Husk at det er ditt utvekslingsopphold; ikke bli stresset av at det virker som alle gjør masse hele tiden. Gjør det du liker best, og husk at du alltid kan reise tilbake.