Kvalitetspris for emne i bokhistorie
Ph.d.-kandidat Julia King har styrket engelskfaget og gitt studentene helt nye erfaringer. Hennes innsats belønnes med fakultetets utdanningspris 2021.
Hovedinnhold
– Dette er den letteste måten å komme i kontakt med fortiden på, sier Julia King, og holder opp gamle dokumenter fra spesialsamlingene til Universitetsbiblioteket i Bergen.
– I disse samlingene finner vi helt unike bøker og dokumenter – vi skylder studentene å vise frem denne skatten, mener hun bestemt.
Takket være King får masterstudentene i engelsk litteratur tett kontakt med forfattere som døde for hundrevis av år siden. De får ta på noe forfatterne tok på, de får se kaffeflekkene deres, og lese notatene de har gjort seg.
Og det er noe av det hun gjerne vil dele med studentene – når de finner skriblerier som «nå er jeg ferdig med boken, jeg trenger en drink», får studentene se at disse forfatterne var normale folk med normale liv.
Helt unikt for masterstudentene i engelsk
Som ph.d.-kandidat skal Julia King stå for noe undervisning, og våren 2021 fikk hun ansvar for et masteremne i engelskspråklig litteratur og kultur. Hun er utdannet historiker og bibliotekar, og har et spesielt forhold til sjeldne manuskripter. Et emne i bokhistorie var derfor et opplagt valg.
King utviklet kurset «The Once and Future Book», som hun nå mottar Det humanistiske fakultet sin spurveuglepris for, fakultetets pris for utdanningskvalitet.
– Bokhistorie har et bredere og mer kontekstuelt syn på litteratur. Her ser vi på alle aspektene ved en bok, fra innbinding til bokens kretsløp, fra forfatter til leser. Vi undersøker ikke bare tekstene, men også de fysiske objektene, forteller hun.
– Men studiet er ikke nødvendigvis begrenset til en fysisk bok, det dekker også håndskrifter og digitale flater.
Nærkontakt med verdifullt materiale
I tillegg til forelesninger og utforskning av de sjeldne dokumentene, har studentene deltatt på et helt unikt digitaliseringsarbeid. De har digitalisert manuskripter fra en av de mest verdifulle samlingene UiB forvalter, nemlig Dickens-samlingen etter skipsreder Jacob Christensen.
– Dette er en samling som består av bøker og småtrykk, brev og manuskripter fra Dickens’ hånd, men også andre ting som har tilhørt forfatteren, forteller King.
Og nå er det på med de blå plastikkhanskene.
En dag som spesialbibliotekar
– Studentene fikk tildelt hvert sitt objekt fra Dickens-samlingen. Dette tok de ut av hvelvet, veldig forsiktig, sammen med spesialarkivar Marianne Paasche. Deretter tok de i bruk en spesialisert skanner for å ta høyoppløslige bilder av manuskriptene. Til slutt lagde de utstillingsetiketter og beskrivelser av objektene, forteller King.
Sluttresultatet er denne studentlagde utstillingen som introduserer UiBs Charles Dickens-samling på en nydelig måte.
– Digitaliseringen av dette materialet ville ikke ha blitt gjort uten studentene. Det er takket være studentene at folk nå har muligheten til å se dette unike stoffet digitalt, sier King.
– For studentene var dette dessuten en verdifull erfaring. De har fått innsyn i hvordan det er å jobbe ved en institusjon som forvalter vår felles kulturarv. Jeg tror de syntes det var spennende, og jeg blir ikke forundret om en eller flere av dem dukker opp på et museum, et arkiv eller et bibliotek, sier Julia King.
Studentene fikk være med på digitaliseringen av et håndskrevet dokument fra den verdifulle Dickens-samlingen i løpet av kurset, instruert av digitalarkivar Marianne Paasche.