Hjem
Det humanistiske fakultet
Ekstern finansiering til forskning

Søknadsstøtte for forskning ved HF

Har du planer om å søke eksterne midler til forskning?

Hovedinnhold

BOA-HF tilbyr støtte til forskere som ønsker å søke om eksterne forskningsmidler. Kontakt oss gjerne for en innledende samtale om din prosjektidé og mulige finansieringskilder.   

Går du med planer om å søke eksterne forskningsmidler? Alle initiativ starter ved ditt institutt/senter. Du bør derfor først ta kontakt med din institutt-/senterleder. Du skal bruke vårt skjema for søknadsinnmelding for å sende inn informasjon om dine prosjektplaner. Skjemaet skal benyttes om du skal være prosjektleder eller partner i et prosjekt. Informasjonen i skjemaet vil bli sendt både til institutt-/senterledelsen og administrativt støtteapparat (BOA-HF).

    Forskningsstøtte – ressurser for forskere

    Vi bidrar med administrativ støtte til ekstern finansierte prosjekter og søknader i samarbeid med institutt og sentrene. 

    Se oversikten over oss som jobber med forskning, prosjektøkonomi, HR eller kommunikasjon i fakultetsadministrasjonen. Vi bruker BOA-HF som et samlebegrep for disse støttefunksjonene.

    Søknadsprosessen

    Det er viktig å starte planleggingen i god tid. For noen utlysninger gjelder egen fremdriftsplan og frister. Skal du søke Forskningsrådets FRIPRO utlysning, se vårens frister for innmelding og søknadsprosess

    Hva kan vi bistå med?

    Så tidlig som mulig

    • Ta kontakt for å avklare støttebehov. Vi kan legge opp en plan for søknadsutvikling og støtte frem mot søknadsfristen.
    • Forskningsrådgiver kan bistå i å vurdere om prosjektets konsept er i tråd med kravene til den konkrete utlysningen. 
    • Du må også melde fra dersom du skal delta som partner i en søknad som sendes fra en annen institusjon eller fra et annet fakultet. 
    • Ved søknader til Horizon Europe (f.eks. European Research Council (ERC), Marie Skłodowska-Curie (MSCA), Pillar 2 Global Challenges) skal det sendes en autorisasjonserklæring.  
    • BOA-HF er ansvarlig for å koordinere oppgaver mellom Forsknings- og innovasjonsavdelingen (FIA), fakultet, institutt og ekstern konsulentvirksomhet. 

    Utarbeidelse av søknadsbudsjett

    • Søknadsbudsjett utarbeides i samarbeid mellom søker, prosjektøkonom og forskningsrådgiver. 
    • Budsjett og søknad skal alltid godkjennes av institutt-/senterleder før innsending. 

    Når søknadsportalen åpner

    • Opprett e-søknad i søknadsportalen til finansiøren og gi tilgang til din enhetsleder og Kirsten Moen (boa-hf@uib.no). BOA-HF vil bistå med kvalitetssikring av e-søknaden. 

    Har du fått tilslag på en søknad?

    Har du fått tildelt forskningsmidler er det viktig å informere enheten og BOA-HF.

    Oppstartsmøte

    Seksjon for forskning og formidling, i samarbeid med enheten, inviterer til oppstartsmøte for nye prosjekter. På noen prosjekter kan det være behov for pre-oppstartsmøter, gjerne i det prosjektet har fått tilslag. 

    På oppstartsmøter deltar representanter fra enheten, økonomi-, personal-, og forskningsseksjonen. Vi går gjennom prosjektet og avklarer ulike roller. Vi bistår med: 

    • Plan for økonomioppfølging og rapportering til finansieringskilde. 
    • Plan for eventuelle ansettelser 
    • Gjennomgang av eventuelle samarbeidsavtaler, datahåndertingsplaner, rutiner for internkontroll. 
    • Andre avklaringer som opptak av ph.d.-kandidater, arrangementer som skal gjennomføres m.m. 

    Kontrakter, avtaler og samarbeid

    I alle forskningssamarbeid som UiB deltar i, enten som prosjekteier eller partner, skal det inngås kontrakter og samarbeidsavtaler. En forskningskontrakt skal sikre de involverte partenes rettigheter. 

    • Koordinator prosjekt: En kontrakt inngås av mellom prosjekteier/-koordinator og en ekstern finansieringskilde. 
    • Samarbeidsprosjekt: En samarbeidsavtale inngås mellom prosjekteier/-koordinator og samarbeidspartnere.   

    Det er UiB som er prosjekteier i koordinatorprosjekt. Alle avtaler utarbeides av fakultetets Seksjon for forskning og formidling, og kvalitetssikres i samarbeid med jurister fra Forsknings- og innovasjonsavdelingen (FIA). Alle kontrakter og avtaler skal paraferes av institutt/senterleder og signeres av FIA. Er du partner i et forskningsprosjekt skal samarbeidsavtalen også paraferes av institutt/senterleder og signeres av FIA. 

    Du får hjelp i kontraktsforhandlinger, men her er noen punkter det er viktig å huske på i forhold til eventuelle konrakter/samarbeidsavtaler: 

    • Hva er forholdet mellom eierskap til prosjektbakgrunn og eierskap til prosjektresultater? 
    • Hvordan kan en utnytte prosjektresultatene? 
    • Er det lagt bestemmelser for publisering? 
    • Vil prosjektet innebære IPR (Intellectual Property Rights)? 

    Prosjektdrift og prosjektledelse 

    FIA ved UiB har laget nettsider om prosjektdrift og prosjektledelse.

    Aktuelle utlysninger

    Listen under oppdateres jevnlig med et utvalg kommende søknadsfrister med fokus på forskning innen humaniora.

    Forskningsrådet  |  FRIPRO

    Utlysninger

    Treårig Forskerprosjekt med internasjonal mobilitet 
    For forskere i starten av sin forskerkarriere. Prosjektleder må ha levert doktorgradsavhandlingen sin før søknaden sendes inn, og det må være mindre enn syv år siden disputas. Prosjektene har tre års varighet, hvor prosjektleder først er to år i utlandet og så det tredje året i Norge.

    Forskerprosjekt for tidlig karriere
    Utlysningen erstatter Forskerprosjekt for unge talenter. Det er ingen aldersgrense, og alle forskere med 2-7 års erfaring etter doktorgraden kan søke. Prosjektene har 3-4 års varighet.

    Forskerprosjekt for erfarne forskere
    Utlysningen erstatter Forskerprosjekt for fornyelse. Det er krav om seks års erfaring etter doktorgrad eller førstestillingskompetanse for å kunne søke. Utlysningen er dermed forbeholdt erfarne forskere som er spesielt dyktige innenfor sine forskningsfelt. Samtidig økes maksimal prosjektvarighet fra seks til åtte år.

    HFs prosess og frister for NFRs FRIPRO-utlysninger

    Innen 12.02.24Bruk skjema for søknadsinnmelding til å melde i fra om søknadsplaner
    21.05.2024
    • Stillingsressurser inkl. kompensasjonsmidler («frikjøp»), tidsbruk o.l. avklart med enhetsledelsen
    • Frist for søknader til søknadsworkshop. Komplette søknader sendes boa-hf@uib.no
    04.06.2024Søknadsworkshop (gruppearbeid)
    18.06.2024Godkjenning av søknad og budsjett inkl. instituttpåvirkning
    28.06.2024Innsending av søknader fra HF  

    Horizon Europe  |  ERC og MSCA

    MSCA postdoktorstipend
    1-3 års stipend for fremragende forskere med doktorgrad og internasjonal mobilitet. Forskere uansett nasjonalitet kan søke.
    Frist: Årlig. Neste 11. september 2024

    ERC Starting Grant
    Opptil 1,5 € millioner i 5 år.
    For talentfulle forskere i tidlig karriere av enhver nasjonalitet med 2-7 års erfaring siden fullført doktorgrad, som allerede har produsert utmerket veiledet arbeid, er klare til å jobbe selvstendig og viser potensial til å være en forskningsleder med en vitenskapelig merittliste som viser stort potensiale.
    Frist: Årlig. Neste 15. oktober 2024

    Horizon Europe / ERC Consolidator Grant
    For forskere av enhver nasjonalitet med 7-12 års erfaring siden fullført doktorgrad, som ønsker å konsolidere din uavhengighet ved å etablere et forskerteam og fortsette å utvikle en suksesskarriere i Europa. Du kan også søke hvis du nylig har opprettet et uavhengig, fremragende forskerteam og ønsker å styrke det. Opptil €2 millioner, 5 år.
    Frist: Årlig. Neste 14. januar 2025

    Horisont Europa / ERC Advanced Grant
    For erfarne seniorforskere uansett nasjonalitet med vitenskapelig merittliste som viser banebrytende forskning gjennom hele karrieren og også de siste 10 årene. Opptil €2,5 millioner, 5 år.
    Frist: Årlig. Neste 29. August 2024

    Horizon Europe / ERC Synergy Grant
    10 millioner euro i 6 år.
    Å ta opp ambisiøse forskningsspørsmål som bare kan besvares av det koordinerte arbeidet til en liten gruppe på 2-4 forskningsledere.
    Frist: 6. november 2024