Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Forskning

Analyserer logiske systemer

Professor Thomas Ågotnes forsker på gruppekunnskap og logikk. Planen var å bli konsulent, men så tok han et emne i logikk ved NTNU.

Professor Thomas Ågotnes.
Thomas Ågotnes er professor i informasjonsvitenskap ved Infomedia og gjesteprofessor ved Zhejiang University i Kina. – Jeg får mye ut av samarbeidet med kinesiske forskere og studenter, forteller han.
Foto/ill.:
Ingrid Aarseth Johannessen, UiB.

Hovedinnhold

Thomas Ågotnes er professor ved Infomedia, og underviser denne høsten i sosial nettverksteori. Han er aktuell med ny artikkel innen «artificial intelligence» om gruppekunnskap.

– I artikkelen skriver jeg om formalisering av gruppekunnskap. Jeg er interessert i hva det vil si at en gruppe vet noe og hva som er gyldige prinsipper for å resonnere om slik kunnskap og om aggregering av informasjon, sier Ågotnes.

Underviser i Kina      

Infomedia-forskeren er en del av et stort internasjonalt fagnettverk og har samarbeidspartnere i 20 land.

– I nesten alle mine prosjekt samarbeider jeg med andre. Det går mye i e-post og Skype, og det blir en del reising, sier Ågotnes.

Professoren reiser mye til Kina og er gjesteprofessor ved Zhejiang University. I juni 2018  er han medarrangør for konferansen CLAIR 2018 i Kina om logikk og argumentasjon.

– Jeg får mye ut av samarbeidet med kinesiske forskere og studenter, og trives godt ved universitetet i Kina. Det har vært en økende interesse for logikk i Kina de siste ti årene, sier Ågotnes.

Kombinerer fagfelter i egen forskning    

Ifølge Ågotnes er logikk, som er hans spesialområde, en tverrfaglig disiplin.

– Det dreier seg om formalisering av resonnering av ulike typer interaksjon, og vi kombinerer logikk med fundamentale modeller fra andre disipliner som økonomi, matematikk, sosiologi, filosofi og statsvitenskap, for å nevne noen. Det er utrolig spennende, og vi har mye å hente ved å kombinere fagfelter, sier han.

– Hvordan oppstod din interesse for logikk?

– Den oppstod da jeg tok et emne innen logikk ved NTNU og hadde en dyktig professor som foreleser. Jeg hadde egentlig tenkt til å jobbe som konsulent etter endt studier, sier Ågotnes som har grad i datateknikk fra NTNU.

– Logikk var ikke spesielt populært på det tidspunktet, men jeg likte det veldig godt og følte da at jeg fant min ting. Det ble derfor naturlig for meg å ta doktorgrad i informatikk og skrive om logikk og kunstig intelligens, sier han.