Hjem

Klinisk institutt 1

Hovedinnhold

Velkommen til Klinisk institutt 1

Klinisk institutt 1 har som formål og oppgave å drive medisinsk forskning og utdanning på høyt internasjonalt nivå. Instituttet vektlegger forskning som tar utgangspunkt i kliniske problemstillinger, og kombinerer dette med grunnleggende laboratorie- og registerbasert forskning og forskning knyttet til billeddannende analyser.

Instituttet består av tolv seksjoner. Disse omfatter fagene ortopedi, urologi, plastikkirurgi, anestesiologi, patologi, radiologi, nevrologi, nevrokirurgi, øre-nese-hals, småkirurgi, psykiatri, oftalmologi (øye), dermatologi (hud), gastroenterologi, gastrokirurgi, ernæring og nefrologi.

Studier hos Klinisk Institutt 1 (K1)

K1 er involvert i profesjonsutdanningen for leger, masterutdanning og bachelorutdanning, og har ansvaret for 48 studieemner. Det er hovedsakelig emner innen medisinstudiet og studieprogrammene i ernæring. Vi har også noen få emner som undervises for odontologi- og tannpleierstudenter innen patologi.

Se oversikt over studieemner hos K1.

Nyhet | UiB 75 år
Lars Engesæter holder en hofteprotese

Leddregisteret sparer pasientene for lidelser og Norge for millioner

Norge er på verdenstoppen i antall hoftebrudd, men også i verdenstoppen i å registrere dem. Leddregisteret har spart tusenvis av pasienter for mye lidelser og helse-Norge for om lag en milliard.

Nyhet
Tenåring med fiolett hettejakke stitter på sengen og blir trøstet av sin mor som holder henne i skulderen og på armen. Tenåringen har hånden foran ansiktet

Barn med språkvansker sliter ofte også psykisk

En undersøkelse gjennomført ved UiB og Helse Vest viser at mange barn med språkvansker også har emosjonelle og adferdsmessige utfordringer.

Nyhet | Forskning
bilde av ulike tabletter

Jodmangel hos veganere

Forskning fra Senter for ernæring, Klinisk institutt 1, viser ernæringsstatus blant veganere og omnivore. Jodmangel utpeker seg, særlig blant veganerne.

Nyhet
Trygve Hausken smiler

Pasientenes mann

Magemedisiner Trygve Hausken har jobbet som lege og forsker i over førti år. Nå trer han inn i pensjonistenes rekker, men det stopper ham ikke fra å jobbe for pasientenes beste.

Nyhet | Forskning
Lakseskive på fjøl med salt, krydder og sitron

Laks endrer avføringen din

Personer som spiste laks fem dager i uken i åtte uker fikk endret bakterieflora i tykktarmen. Dette viser ny studie fra Senter for ernæring.

Forskergrupper

Forskningsgrupper er ryggraden i medisinsk forskning. De gjør forskningen bedre, mer målrettet og triveligere. Ved K1 har vi grunnlaget for mye medisinsk forskning, nemlig gode pasientmaterialer.

K1 er organisert i 11 seksjoner. Forskningsgruppene går på kryss og tvers av både seksjoner, institutt og institusjoner. Få en oversikt over K1s forskergrupper her.

Utstrakt virksomhet

Instituttet er forankret i hele Vest-Norge, med sentre for utdanning og forskning i Bergen, Stavanger, Haugesund, Førde og Kristiansand.