Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
HAVUKEN

Rett etter påske starter One Ocean Week

Etter å ha vært på reise i 20 måneder, seilt 55 tusen nautiske mil og besøk 36 havner over hele kloden, feires Statsraad Lehmkuhls hjemkomst med en uke dedikert til havet.

Statsråd Lehmkuhl på åpent hav
HAVUKEN: 15.-21. april 2023 er Bergen stedet for debatt, erfaringsutveksling og opplevelser knyttet til en bærekraftig utnyttelse av havet.
Foto/ill.:
Jesper Rosenmai / Statsraad Lehmkuhl

Hovedinnhold

Den 15. april returner Statsraad Lehmkuhl igjen til Bergen etter å ha vært på seilas rundt jorden for å sette bærekraftige hav på agendaen. I løpet av seilasens 20 måneder har Universitetet i Bergen(UiB) vært sterkt involvert i forskningen og formidlingen som har foregått fra seilasen. UiB har blant annet undervist om klima i Det karibiske hav, hatt 90 studenter om bord via emnet SDG200 og avholdt konferanse i Sør-Afrika om fremtidens havutdanning.

Universitetet i Bergen var den første partner om bord på One Ocean Expedition, og har gjennom jordomseilingen vært en av de største aktøren på dekk. Visedekan for hav ved UiB, professor Øyvind Fiksen, trekker frem SDG200 som noe av det viktigste seilasen har brakt med seg. 
-    Å seile over Stillehavet med et slikt skip og undervise et stort emne om hav, klima og samfunn er et unikt prosjekt. Det må ha vært en erfaring for livet for studentene, og litt av en oppgave for underviserne som var med, sier Fiksen. 

Videre trekker Fiksen frem One Ocean Expedition som helt sentral i arbeidet med bærekraftige hav både for UiB og Bergen. 

-    Dette prosjektet - å seile byens stolthet rundt jorden og for oppmerksomhet for havet – har samlet akademia, næringsliv og forvaltning på en helt spesiell måte. I tillegg så blir en godt kjent, knytter sterke bånd og får tid til å snakke mer inngående om hav, når en sover i hengekøye på banjeren og går nattevakter sammen, sier Fiksen. 

måneskinn på dekk av statsråd lehmkuhl
Foto/ill.:
Øyvind Fiksen

Havuke og folkefest 

Allerede før Statsråden seiler inn til Bergen lørdag, 15. april gå flere arrangement av stabelen i forbindelse med havuken. Fredag 14. april kl.17:00 åpnes f.eks. kunstutstillingen Climate Narratives: Ocean stories, Fiji and Greenland. Selv om Grønland og Fiji legger på motsatt side av jordkloden er begge plassene sterkt påvirket av klimaendringer på hver sin måte. Utstillingen er et samarbeid mellom UiB og KODE. 

Av andre arrangement der UiB er sterkt representerte, trekker Fiksen frem den internasjonale forskerkonferansen om hav og klima og regjeringens havkonferanse som særlig interessante.  

-    Det kommer over 600 internasjonale havforskere fra hele verden til Bergen denne uka. De blir nok opptatt med relativt nerdete tema på dagtid. Og så blir det spennende å høre hva havpanelets arbeid får å si for norsk havpolitikk, sier Fiksen. 

I tillegg til de spesifikke arrangementetene ser Fiksen frem til å se Havbyen Bergen fylt med entusiasme for havet. 

-    Det blir fest i Havbyen denne uka, og alle er invitert med arrangement for store og små, avslutter Fiksen. 
 

Her finner du en oversikt over arrangement under One Ocean Week der UiB er representert

Her finner du komplett program for hele One Ocean Week