Hjem
Det medisinske fakultet
FAKTA | KORONAVIRUS

10 kjappe om koronaviruset

Det nye koronaviruset (COVID-19) har nå spredd seg til Norge og kan se ut til å bli en verdensomfattende epidemi (pandemi). I hvilken grad bør vi frykte Wuhan-viruset? Vi har spurt UiBs virusekspert professor Rebecca Cox.

Koronavirus (coronavirus/COVID19)
Koronaviruset COVID19 har kommet til Norge. Mange frykter Wuhan-viruset, som har tatt tusenvis av liv.
Foto/ill.:
creativeneko/Shutterstock/NTB Scanpix

1. Hva er koronavirus (coronavirus)?

– Koronavirus er en stor famile av virus med fire humanvirus som forårsaker mild forkjølelse i alle aldersgrupper. Viruset ser ut som en krone, derav navnet. Familien inkluderer også virus fra dyr som kan smitte mennesker i en prosess som heter zoonose. Denne formen for smitte har gitt alvorlige lungebetennelse og død, som det nye viruset koronaviruset (COVID-2019) i Wuhan- og Hubei-regionen i Kina. Tidligere har vi sett det samme med virusene SARS (Severe Acute Respiratory Virus (SARS) og MERS (Middle East Respiratory Syndrom Coronovarus Virus). COVID-19 startet i Wuhan, Hubei-regionen i Kina, men det finnes lokal spredning særlig i Sør-Korea, Iran og i Italia for tiden. I tillegg ser vi isolerte tilfeller hvor personer har blitt smittet i utlandet og tatt det med til sitt hjemland, inkludert Norge.

2. Hvordan smitter koronavirus?

– Opprinnelig smittet det nye koronaviruset mellom dyr til mennesker. Nå smitter det mellom mennesker via nysing og hosting, men også ved kontakt med virusbefengte overflater.

3. Hva er symptomene?

– Vanlige symptomer er luftveissymptomer med feber, trøtthet, hoste og svært rask eller anstrengt pust. Alvorlige symptomer kan være lungebetennelse, alvorlig akutt luftveissyndrom, nyresvikt og dødfall.

4. Hva bør man være oppmerksom på dersom man frykter man er smittet?

– Det er en akutt infeksjon med vanlige forkjølelsessymptomer. Hvis man har hatt kontakt med noen som kan være smittet, spesielt fra Italia eller Hubei-regionen, bør man kontakte helsevesenet og be om råd hvis man mistenker smitte og spesielt hvis man får rask eller anstrengt pust. Mange helsearbeidere har blitt infisert.

5. Hvilke forholdsregler bør man ta om man er på reise eller skal reise til et av landene hvor viruset er påvist?

– Unngå nærkontakt med syke personer som har feber og luftveissymptomer, som can være smittet av COVID-19. Vask hendene ofte med såpe og vann eller alkoholsbasert håndinfeksjon. God hoste- og nesehygiene er også viktig, ved å dekke munn og nese med papirlommetørklær eller albukroken. Kast lommetørkleet og vask hendene etterpå. Unngå nærkontakt med syke personer som har feber og luftveissymptomer. Unngå nærkontakt med dyr og markeder som selger dyr og ferskvarer. Det er viktig at kjøtt og egg er tilstrekkelig kokt eller stekt og følg god mathygiene. 

6. Hvem dør av det nye koronaviruset?

– Cirka 14 prosent av infeksjonene er alvorlige, hvorav 5 prosent er kritiske. Rundt 2,3 prosent av tilfellene er døde på grunn av lungebetennelse i Hubei. Halvparten av disse er pasienter i kritisk tilstand på grunn av alder eller ynderliggende sykdommer. Dødeligheten er vesentlig lavere i resten av verden med cirka 0,3 prosent. Alvorlig sykdom er forbundet med underliggende sykdommer, og spesielt diabetes, lungesykdom og andre kroniske sykdommer, og i Hubei cirka 4 proent av helsearbeiderne som ble smittet. 

7.  Koronaviruset er nylig påvist i Norge. Hva nå ?

–  Cirka 86 prosent av tilfellene fører til milde luftveisinfeksjoner. Viruset er kun farlig dersom det smitter lett mellom personer i Norge. 

8. Hva er definisjonen på en pandemi?

– En pandemi er en stor verdenomspennende epidemi, hvor en smittsom sykdom sprer seg i flere verdendeler

9. Hvor høy risiko er det for at det nye koronaviruset fører til en pandemi?

– Hverken SARS eller MERS utviklet seg til en pandemi, men vi har sett at situasjonen forandrer seg rask og WHO har nylig erklært en såkalt public health emergencies of international concern (PHEIC). Dette  betyr at eksperter fra hele verden samarbeider om å kartlegge utbrudd, deler kunnskap om virus og informerer hverandre om behandlinger. For at utbruddet skal utvikle seg å bli en pandemi, må det være et virus som smitter lett fra person til person, over regioner i hele verden. Vi begynner å nærme oss dette.

Infeksjonene er bekreftet i flere land i Asia, USA, Midtøsten og Europa.

10. Bør man unngå å reise til landene hvor smitten er blitt påvist?

– Det finnes ingen medisiner eller vaksiner mot det nye koronaviruset. Man bør derfor vurdere å la være reise til regioner med pågående smitte med mindre det er nødvendlig. Situasjonen forandrer seg raskt. Man bør man følge Verdens helseorganisasjons (WHO) reiseråd og Utenriksdepartementets (UD) reiseråd.


Sjekk spredning av koronaviruset i verden her.