Et kosthold med grovbrød er koblet til stabil vekt
Forskere har sett på sammenhengen mellom brødinntak og vekt over en periode over tjue år. – Et kosthold med hvitt brød var assosiert med vektoppgang, sier stipendiat Ingrid Revheim.
Hovedinnhold
Kostholdsrådene anbefaler oss å velge grovt brød, framfor hvitt brød og loff. Grovt brød inneholder mer fiber, tar lengre tid å fordøye, og vil holde oss mett lengre.
– I Norden spiser vi mye brød, sier stipendiat Ingrid Revheim ved Senter for ernæring, UiB.
Samtidig observerer forskerne at flere og flere blir mer skeptiske til brød. Både på grunn av at det er rikt på karbohydrater, og fordi brød man kjøper på butikken har fått et dårligere rykte etter at det er flere som har fått opp øynene for begrepet "ultraprosessert mat".
Stipendiaten har som en del av sitt doktorgradsarbeid derfor undersøkt om det er noe kobling mellom hvilken type brød man spiser, og deltagernes vektutvikling over tid. Ingen tidligere studier har sett på hvordan brød ser ut til å påvirke vektregulering over tjue år.
Hvitt brød koblet til økt vekt tjue år etter
Forskerne har tatt i bruk data fra HUSK-studien, en helseundersøkelse som har samlet data fra folk i Hordaland over flere år. De har data blant annet fra sent 90-tall, til om lag tjue år etter.
I studien har deltagerne blant annet blitt bedt om å oppgi hvilken type brød de spiser. De har også blitt veid og målt og det har blitt tatt blodprøver av dem.
Disse blodprøvene har forskningsgruppen analysert for konsentrasjon av alkylresorcinoler. Dette er en såkalt biomarkør, som viser inntak av fullkorn fra hvete og rug.
– Kostholdsdata er nemlig nesten alltid selvrapportert, og ved å bruke biomarkører, kan man få et mer objektivt mål på om de selvrapporterte dataene faktisk stemmer, sier Revheim.
Om lag 1700 deltagere var inkludert i studien. Revheim var nysgjerrige på om inntak av brød, og hvilken type brød, påvirket deltagernes vektutvikling over tid.
– Vi fant at de som spiste mye loff, altså hvitt brød, hadde en tendens til å gå mer opp i vekt enn de som ikke gjorde det, sier stipendiaten.
Hvor mye grovt brød deltagerne spiste, virket imidlertid ikke å påvirke vekten.
En enkelt kostholdsendring kan gi effekt
Deltagerne var i slutten av førtiårene da de ble inkludert i studien og i slutten av sekstiårene ved siste måling.
– Dette er en kritisk periode av livet med tanke på blant annet hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2, sier Revheim.
Hun mener at funnene hennes viser at grovt brød gjerne kan inngå som en del av et sunt kosthold, og at brødmat i seg selv ikke nødvendigvis fører til vektoppgang.
– De analysene vi har gjort indikerer at brødtypen man velger i butikken kan ha langsiktig innvirkning på helsen, sier stipendiaten.
Knuser myter om butikkbrød
Forskerne kan ikke helt utelukke at det kan være andre, bakenforliggende faktorer som påvirker vekta til de som spiser mye hvitt brød. Det kan hende at de som spiser mye hvitt brød generelt spiser mer usunt eller har enn annen livsstil enn de som spiser grovt brød.
– Vi har justert for noen slike faktorer, som aktivitet, røyking og generelt energiinntak, uten at det har påvirket resultatene. Det er imidlertid en svakhet i studien at vi ikke har data på hva de spiser sammen med det hvite brødet, medgir Revheim.
På tross av usikkerhetsmomentene, føler forskerne seg trygg på at studien viser at man kan ha god helseeffekt av å bytte ut loff med grovbrød, selv om brødet er kjøpt i butikken:
– Det eksisterer en forestilling at man går opp i vekt av å spise brød, og at grovbrød kjøpt i butikken er usunt Denne artikkelen er med på å knuse den myten, konkluderer Revheim.
Lenke til artikkel: https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-025-03724-8
Forskningen er også omtalt i NRK.