Hjem
Institutt for sosialantropologi
Utveksling

Reis på utveksling til Brasil vårsemesteret 2024!

Studentutvekslingsavtalen mellom Universitetet i Bergen og Universidade Federal do Rio Grande (FURG) i Brasil er snart i boks!

Bilde av en strand
Lese pensum på verdens lengste strand våren 2024? Praia do Cassino er 254 km lang og strekker seg gjennom den sørligste delstaten i Brasil, Rio Grande do Sul, til nabolandet Uruguay.
Foto/ill.:
Mads Ulveseth

Hovedinnhold

Utvekslingsavtalen er del av INTPART*-prosjektet "Environmental Sustainability, Marine Economies and Gendered Socio-Economic Inequalities (ENMARINE): A Norway-Brazil Partnership in Research and Teaching (2020-2026), finansiert av Forskingsrådet (NFR) og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (tidligere DIKU). Prosjektleder ved UiB er førsteamanuensis Iselin Åsedotter Strønen ved Institutt for Sosialantropologi og prosjektleder ved FURG er førsteamanuensis Lúcia de Fátima Socoowski de Anello ved Institutt for Oseanografi.

For tiden er prosjektleder ved UiB, Iselin Åsedotter Strønen, på besøk til FURG for å tilrettelegge for mottakelsen av den første gruppen med studenter fra UiB, som etter planen skal ankomme Brasil sent i januar 2024.

Hvem passer avtalen for?

  • Har du lyst til å være utvekslingsstudent i Brasil samtidig som du blir del av et norsk-brasiliansk student – og forskernettverk?
     
  • Kan du litt spansk eller portugisisk, men har lyst til å lære portugisisk skikkelig?
     
  • Har du lyst til å lære om natur- og miljøvern og bærekraftig forvaltning av hav og kyst? Kjønn og sosio- økonomiske ulikheter? Utdanning rettet mot marginaliserte grupper? Eller hva med miljøplanlegging og økologi?  
     
  • Har du lyst til å diskutere kjønn, rasisme, dekolonialisering og sosial rettferdighet sammen med engasjerte brasilianske studenter?
     
  • Har du lyst til å delta i sosiale prosjekter sammen med medstudenter og forelesere, for eksempel innenfor solidarisk økonomi, økologisk jordbruk, eller utdanning av vanskeligstilt ungdom?
     
  • Har du lyst til å bo ved verdens lengste strand? (ja, faktisk!)
     
  • Har du lyst på 2675 kroner ekstra i måneden i stipend av Lånekassen, som del av regjeringens satsning på økt samarbeid med Brasil? 
     
  • Har du lyst til å bli kjent med det sørlige Brasil - en litt mer ukjent del av Brasil enn det som en gjerne ser i postkort og nyhetsreportasjer, men minst like fascinerende?
     
  • Har du lyst til å gå på et skreddersydd portugisiskkurs støttet av Lånekassen, samtidig som du får med deg karneval i Brasil? 

Da er denne utvekslingsavtalen noe for deg!

Rio Grande

Rio Grande ligger helt sør i Brasil, knappe tre timer fra Uruguay. Her er det enorme strender, store laguner og endeløse jordbruksområder. Rio Grande er også historisk sett tett knyttet til sjøfart og marine ressurser, noe som gjør at FURG også er spesialisert innen marin forskning - faktisk ble den første utdannelsen i Brasil i oseanografi tilbydd her.

Du bor i strandbyen Cassino, med gå- og sykkelavstand til verdens lengste strand. Cassino er en koselig, rolig og etter brasiliansk standard trygg småby, som blir full av folkeliv i den brasilianske sommerferien i januar og februar. Her er det flust av sports- og treningsmuligheter, bondens marked hver lørdag, mange restauranter med fantastisk god mat, og trivelige barer. Folk er imøtekommende og nysgjerrige på besøkende, og du vil raskt føle deg som del av et lokalsamfunn.

Du vil få hjelp av universitetet til å finne bolig her, og det går shuttelbusser til universitetscampus utenfor byen flere ganger om dagen. Helgene tilbringer du på stranden sammen med resten av lokalbefolkningen, eller kanskje du tar deg en tur til Uruguay eller reiser på campingtur sammen med medstudenter?

I april 2024 kommer førsteamanuensis Iselin Åsedotter Strønen fra UiB til FURG for å delta i undervisningen av de norske studentene. Da vil det også bli avholdt en prosjektkonferanse for ENMARINE-prosjektet, som du også deltar på sammen med brasilianske studenter.  

Siden Brasil ligger nærme Uruguay kan mange her godt spansk, så i begynnelsen kommer du langt med litt spansk. Men du vil få skreddersydd portugisiskkurs i februar før semesterstart i mars, og det er mange medstudenter som står klare for å være sammen med deg, hjelpe deg med å finne deg til rette, og lære deg portugisisk i rekordfart!

Det er seks utvekslingsplasser for UiB-studenter tilgjengelig som del av utvekslingsavtalen. Studenter fra hele UiB kan søke. Det passer for studenter fra både HF og SV, men også studenter fra mat.nat. som er interessert i miljø, bærekraft, sosial rettferdighet og marin ressursforvaltning.

Detaljene for utvekslingsavtalen holder på å bli ferdigstilt nå, og vil bli tilgjengeliggjort på nett etter påske. Det vil også bli invitert til informasjonsmøte i slutten av april/begynnelsen av mai. Om du ønsker å spørre om noe før den tid, ta gjerne kontakt med prosjektleder Iselin Åsedotter Strønen på Iselin.stronen@uib.no. Se også nettsiden https://www.uib.no/en/enmarine for mer informasjon om prosjektet.

Bli med til Brasil, det blir en opplevelse for livet!

* INTPART: International Partnerships for Excellent Education, Research and Innovation