Hjem
Institutt for geovitenskap
Nyhet

Hvordan har det seg at vi kan se geologi i Universitetets Aula?

Neste gang du er på besøk i aulaen – ta en titt på veggdekorasjonene – og se om du kjenner igjen gneisen.

Kunst teppe i aulaen
Foto/ill.:
På Høyden

Hovedinnhold

«Kalkspat på mylonittisk gneis» 
-og «Kvartsårer i amfibolittisk gneis». Høres unektelig svært geologisk ut – så hva skjuler seg bak disse titlene? Jo – det er navnet på Kari Dyrdals tekstilutsmykninger i universitetets aula. Hvordan har det seg?
Det begynte med at tekstilkunster og kunsthøyskoleprofessor Kari Dyrdal oppsøkte professor William Helland-Hansen september 2014. Hun ville sende inn skisseforslag til den utlyste konkurransen om utsmykning av universitetets nye aula og trengte ideer. Under samtalen ble mange ideer luftet, men ett av Williams forslag bet Kari seg merke i: Hvorfor ikke ta utgangspunkt i den sagete gneisblotningen på vei ned til Verftet, en lokalitet som også er brukt i feltundervisningen av våre studenter. På Verftet har Kari sin arbeidsplass og her går hun forbi hver dag. Tanken var sådd. Senere på høsten, under en ekskursjon i Spania omringet av en stor studentgruppe, fikk William en overraskende telefon fra Bergen. En strålende fornøyd Kari Dyrdal kunne berette at hun hadde fått oppdraget. «Motivene er hentet fra fjellformasjoner i Bergensområdet og knytter slik verket både til byen mellom de syv fjell og til museets egen historie og tilknytning til grunnleggingen av Universitetet i Bergen» het det bl.a. i juryens begrunnelse.
Med utgangspunkt i bilder av gneisen har hun vridd og vendt og repetert og skapt et monumentalt og storslått veggteppe. Med Haakon Fossens hjelp til en mer presis bergartsangivelse ble tittelen til slutt Kalkspat på mylonittisk gneis. I trappehuset vis a vis aulaen henger et annet arbeid – Kvartsårer i mylonittisk gneis – dette er inspirert av bergarter på Golta på Sotra vest for Bergen. Neste gang du er på besøk i aulaen – ta en titt på veggdekorasjonene – og se om du kjenner igjen gneisen.