Hjem
Polyfon kunnskapsklynge for musikkterapi
Seniorkonferanse

Synliggjøring av saker som er spesielt aktuelle for eldre

Bergen seniorkonferanse ble avholdt onsdag 19. oktober i Høgskulen på Vestlandet (HVL) sine lokaler på Kronstad. Konferansen er et samarbeid mellom Bergen kommune og HVL. I år har både Eldrerådet i Bergen kommune og Senioruniversitet Bergen U3A vært med på å utarbeide programmet. Målet med konferansen er å synliggjøre saker som er spesielt aktuelle for eldre.

Bildet er tatt i et auditorium. Bildet viser bakhodene på noen av dem som sitter i auditoriet, som ser på et stort lerret fremme på scenen hvor det står "Velkommen til seniorkonferansen"
Foto/ill.:
Kristianne Storhaug Ervik

Hovedinnhold

Den første presentasjonen ble fremført av Oddvar Førland ved Senter for omsorgsforskning, HVL. Førland er professor i eldreomsorg og helse- og omsorgstjenesteforskning. Han begynte sin presentasjon med et bilde av en port, og forklarte at denne porten kan være mer eller mindre åpen. På den andre siden av porten er omsorgstjenestene. Det er portvokterne som må vurdere hvem som skal slippe gjennom porten og få tilgang til tjenestene. Portvokterne representerer utøvelsen av faglig skjønn, men denne utøvelsen henger igjen sammen med politiske valg. Hva skal det offentlige tilby? Førland fikk frem at det er store forskjeller fra kommune til kommune når det gjelder både hvor stor andel av kommunebudsjettet som er avsatt til omsorgstjenester og hvor høy dekningsgraden er med hensyn til hjemmetjenester og sykehjem. Førland problematiserte også sammenhengen mellom tilbud og etterspørsel, og påpekte at det alltid vil være større forbruk av et tilbud når det er nært og lett tilgjengelig.

Det neste foredraget ble holdt av Ane Johannessen, forsker og professor i epidemiologi og leder av TVEPS (Senter for tverrprofesjonell samarbeidslæring) og Sissel Johansson Brenna, førstelektor i sykepleie og tverrprofesjonell samarbeidskompetanse og nestleder i TVEPS. Deres foredrag handlet både om TVEPS og om et samarbeidsprosjekt som har blitt gjennomført av TVEPS i samråd med Eldrerådet. TVEPS er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen (UiB), HVL, Bergen kommune og Øygarden kommune og skal trene siste-års helse- og sosialfagstudenter i tverrprofesjonelt samarbeid. Det er 17 utdanninger som er involvert, deriblant musikkterapiutdanningen ved Griegakademiet. Ambisjonen med TVEPS er å sørge for at fremtidige profesjonsutøvere innen helse- og sosialfag skal være bedre rustet for den komplekse virkeligheten som er der ute, kjenne bedre til andre profesjoners kompetanse og sammen se hele behovsbildet til menneskene de jobber med. I samarbeidsprosjektet mellom TVEPS og Eldrerådet ble to temaer satt i fokus: tannhelse, og digitalisering og digitalt utenforskap. Studentene foreslo blant annet opprettelsen av et eget eldretelefonnummer som kan ta imot spørsmål og gi veiledning til eldre, kurs som sikrer økt digital kompetanse og informasjonsarbeid knyttet til ivaretakelse av tannhelse.

Det tredje innlegget ble holdt av Norges første og nåværende eldreombud, Bente Lund Jacobsen. Lov om Eldreombud ble etablert i 2020, men per i dag er ombudet allerede vedtatt avviklet. Dette er noe Jacobsen jobber for å motvirke. I sitt foredrag belyste hun flere viktige tema, deriblant medisinering. Bruken av medisiner i eldreomsorgen, både overforbruk og feilmedisinering, er i dag bekymringsfull. Jacobsen poengterte videre at hun ikke liker ordet eldrebølge, og fremhevet at den økende andelen eldre heller kan betraktes som en suksess og en ressurs. Hun vil derfor at vi skal snakke om eldreressursen. Eldre legger igjen cirka 30 milliarder kroner i frivillig innsats hvert år. I tillegg er det mange eldre mennesker som ønsker å jobbe, men som mot sin vilje blir avskjediget straks de fyller 67 år. Aldersdiskriminering både i arbeidslivet og samfunnet for øvrig er et stort problem.

Det ble også fremført en presentasjon av HVL-studenter som går sisteåret på en bachelor i Folkehelsearbeid med vekt på kosthold og fysisk aktivitet. Studentene har opprettet en studentbedrift og startet prosjektet Aktivitetsportalen Bergen. Her er det pensjonister som er målgruppen. Aktivitetsportalen Bergen er en nettside (ikke lansert enda, men de jobber med saken) hvor studentene samler alle aktiviteter i Bergen for eldre. Studentene snakket om eldrehelse og viktigheten av kosthold og fysisk aktivitet, og de var opptatt av å formidle at det ikke er for sent å komme i gang med livsstilsendringer, uansett hvor gammel du er. Vi gleder oss til å sjekke ut nettsiden når den er lansert!

Anna Helle-Valle, psykolog med doktorgrad i musikkterapi og daglig leder i stiftelsen Siste kapittel, stod for det femte foredraget i rekken. Hun kaller seg selv aldringsaktivist og jobber for et mer aldringsvennlig samfunn. Helle-Valle er blant annet prosjektleder for «Generasjon: Møhlenpris», som i hovedtrekk ønsker å gjøre Møhlenpris til et aldersvennlig nabolag gjennom ulike aktiviteter og samarbeid. Helle-Valle påpekte at aldring ikke bare handler om de som er eldre nå - det å bli eldre er noe som angår oss alle. Hun brukte et godt bilde: i kunsten er det siste kapittelet kjempespennende. Det er sjeldent man hører noen si at de har lest en bok, men ikke gadd å lese det siste kapittelet! Hun formidlet også at vi ofte forbinder innovasjon med ung alder, til tross for at unge kan ha dårligere betingelser for innovasjon, både på grunn av mindre livserfaring og større redsel for å gjøre feil. Vi er nødt til å utfordre stereotypiske fordommer og sosial segregering av eldre. Samtidig understreket hun at det må anerkjennes at aldring også innebærer tapsopplevelser og fysiske sårbarheter.

Det siste innlegget ble holdt av Ruth Grung, helsebyråd i Bergen kommune, med innledning fra Grete Lill Hjartnes, leder i Seksjon for samhandling i Helse Bergen. Søkelyset ble satt på samarbeidet mellom Helse Bergen og Bergen kommune. Det er mange pasienter som har bruk for tilbud både på sykehuset og i kommunen. Hvordan lage et godt fellesskap mellom sykehus og kommune og sørge for mer kompetansedeling dem imellom? Grung fikk tydelig frem at det generelt er et rekrutteringsproblem blant de som skal jobbe i helse- og omsorgstjenestene. Psykisk helse blant eldre har ikke minst vært for lite prioritert. 

Seniorkonferansen har stor bredde i faglighet og belyser eldrefeltet fra flere perspektiv. Vi opplevde at konferansen pekte på behovet for nyutvikling og nye metoder. Dette er et engasjement som kunnskapsklyngen Polyfon deler. Polyfon arbeider for implementering av musikkterapi som en tilnærming i eldrehelsefeltet. Vi ønsker at dette skal skje i samspill med andre profesjoner og ha et tverrfaglig fokus. Seniorkonferansen er en viktig møteplass for slike diskusjoner.