Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Prosjektoppstart

Oppstart for PROLEG-prosjektet

PROLEG-prosjektet skal forske på om rettferdige beslutningsprosedyrer kan øke demokratiers legitimitet. Prosjektet hadde oppstartsseminar forrige uke.

Åpningsseminar
Postdoktor Sveinung Arnesen med presentasjon under PROLEG-prosjektets oppstartsseminar.
Foto/ill.:
Marta Rekdal Eidheim

Hovedinnhold

Hovedmålsetningen bak prosjektet er å bedre forstå hvordan demokratiske institusjoner og beslutningsorganer burde organisere sine beslutningsprosedyrer og implementeringsprosedyrer, for å få dem til å fremstå mer legitime for offentligheten. Prosjektet er ledet av postdoktor Sveinung Arnesen.

Forskerne tilknyttet prosjektet studerer hvis og om variasjoner innenfor beslutningsprosedyrer kan påvirke hvor legitime beslutningene oppfattes av borgere, og særlig de som er uenige i utfallet.

Finnes det universelle oppfatninger om hva som er rettferdige beslutningsprosedyrer? I et nøtteskall er det dette spørsmålet PROLEG-prosjektet vil undersøke, samt generere ny kunnskap som kan brukes til å forbedre styresett i fremtiden. Studiene utføres ved hjelp av eksperimentelle og observasjonelle studier på mekanismene bak å akseptere beslutningsprosedyrer. Data vil i all hovedsak genereres gjennom DIGSSCORE ved UiB, som drar nytte av endringer innenfor teknologi og forskningsmetodologi som kombinert fører PC-laboratorieforskning og surveyundersøkelser nærmere. Data fra Norsk Medborgerpanel skal brukes i prosjektet.

Postdoktor Sveinung Arnesen ved Institutt for sammenliknende politikk, fikk økonomisk støtte fra programmet Unge forskertalenter til prosjektet. Denne støtten gis til unge forskere som er på et tidlig stadium i karrieren og som har vist evne til å utføre forskning av høy vitenskapelig kvalitet. PROLEG-tilknyttede prosjekter har allerede blitt publisert, som Arnesen og Yvette Peters artikkel "The Legitimacy of Representation. How Descriptive, Formal, and Responsiveness Representation Affect the Acceptability of Political Decisions,” i Comparative Political Studies (August 2017).