Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Studiestart

Nytt bachelorkull ønsket velkommen

Over 150 studenter begynte denne uken på sin bachelorgrad i sammenliknende politikk. Instituttet ønsket det nye kullet velkommen med lunsj og en introduksjon til instituttet.

Fagdag for nye sampolstudenter
De nye sampolstudentene ønskes velkommen av undervisningsleder Leiv Marsteintredet.

Hovedinnhold

De nye bachelorstudentene ble først møtt av instituttleder Jan Oskar Engene som informerte studentene om instituttets historie, som strekker seg fra et professorat tildelt Stein Rokkan på 60-tallet til et institutt som i dag har rundt 55 ansatte som spesialiserer seg i forskjellige temaer og områder. Deretter var det lunsj, med presentasjoner fra undervisningsleder Leiv Marsteintredet, stipendiat Espen Stokke og studenter som er kommet mot slutten av sine bachelorgrader.

- Grip mulighetene!

Tidligere praksisstudent Teiria Svebakk som nå går sitt siste år på bachelorgraden, fortalte om sine erfaringer fra praksisoppholdet hos Maritime Bergen. 

- Her gjorde jeg alt fra å arrangere rekrutteringseventer for kvinner og ungdom til den maritime næringen, til å skrive nettsaker og reise til Stortinget. Der møtte vi Hordalandsbenken og diskuterte saker som er viktige for Maritime Bergen. Jeg fikk mange gode kontakter, kontakter jeg fortsatt kan ta kontakt med i dag. Det er også en kjempegod ting å ha på CVen, og relevant erfaring. 

I praksis skrev Teiria en rapport om kvinneandelen i den maritime næringen, hvor hun utførte både kvantitative og kvalitative studier. 

Ingvild Misje delte sine erfaringer fra utveksling i Cape Town, og anbefalte alle å sette seg inn i utvekslingsmulighetene UiB har å by på, og understreket at utveksling ikke bare er for de mest eventyrlystne - men alle. 

Representanter fra Fagutvalget oppfordret studentene til å engasjere seg, slik at sampol kan fortsette å ha et aktivt fagutvalg.

- Det er mange sosiale tilbud, og vi finner også på sosiale eventer, men det er viktig å engasjere seg i faget sitt. Vi er talerøret mellom studentene og instituttet, og formidler hva som funker for oss og hva som kan bli bedre. Det er også en god mulighet til å bli kjent med andre studenter fra andre årskull, sa representant Larissa Munch. 

Felles for alle presentasjonene var oppfordringen om å gripe noen av de mange mulighetene som finnes gjennom bachelorløpet i sammenliknende politikk, som tilbyr studentene ulike verdifulle erfaringer. 

Falt for bredden i studiet

En av de nye bachelorstudentene er Sebastian Hauan Stenberg. Etter å ha vært russepresident i Bergen, begynner han rett på høyere studier og har satt pris på måten fadderuken har blitt arrangert;

- Det har vært en veldig fin måte å starte studentlivet. Vi har gjort mye hyggelig, og blitt bedre kjent. 

Valget av akkurat sampol begrunner Stenberg med at han fikk inntrykk av at graden går både i dybden og bredden på viktige temaer, noe som gjør at graden kan brukes til mye forskjellig. Selv er han mest interessert i internasjonal politikk og de store linjene, og ser ekstra frem til å lære mer om det. 

Alle nye bachelorstudenter blir tildelt en stat de skal være "statssjef" for. Målet er at studentene gjennom å lese seg opp om sitt lands historie og politikk, skal kunne bidra med informasjon og analyser i for eksempel skriftlige oppgaver og i seminarundervisningen. Stenberg får en god læringskurve etter å ha blitt tildelt Costa Rica, en stat han ikke har hørt særlig mye om før. 

Selv om Stenberg er fra Bergen, er han overrasket over alle samlingsstedene byen tilbyr studentene;

- Bergen har et lite bysentrum med mange møtesteder for studentene, som forskjellige caféer og steder som Kvarteret. Det er mye nytt, og Bergen er helt klart en studentvennlig by!