Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Nyhet

Forsvarspolitikk og russisk politikk - nye og aktuelle emner i emneporteføljen

Til vårsemesteret kan bachelorstudentene på Sammenliknende politikk velge blant fem emner på 200-nivå. De faglige nyhetene fra instituttet er de to emnene om russisk politikk og forsvar og totalforsvar i etablerte demokrati. Begge emnene tar opp høyaktuelle tema som er viktige å forstå når vi igjen opplever et Europa i krig.

Fire studenter som diskuterer sammen
Foto/ill.:
Eivind Senneset, UiB

Hovedinnhold

Nye emner og nye ansikter på Sampol 

SAMPOL232 Russian politics blir undervist av Kyle Marquardt, førsteamanuensis ved Institutt for sammenliknende politikk. Kyle bodde og jobbet inntil nylig i Moskva og han har inngående kunnskaper om Russland og nærområdene. SAMPOL232 har som formål å gi studentene er dypere forståelse av Russlands politikk med tydelig vekt på landets historie, politiske økonomi og politiske identitet. Studentene vil også gjøre seg kjent med de fremgangsmåter og teorier som er blitt benyttet for å analysere og forsøke å forstå politisk utfall i Russland. Emnet har en tverrfaglig tilnærming til studiet av russisk politikk. 

På spørsmålet om hvorfor studenter bør velge emnet, sier Marquardt – «Russlands invasjon av Ukraina har gjort det enda viktigere å forstå russisk politikk. i SAMPOL232 skal vi gå inn i de historiske røttene til russisk politikk og vi vil studere ulike former for identitet påvirker Russlands internasjonale- og innenrikspolitikk. Emnet vil også drøfte hvordan vi studerer Russland og hvordan våre valg av metoder for å studere Russland, preger vår forståelse av russisk politikk».  

SAMPOL233 Forsvar og totalforsvar i etablerte demokrati blir undervist av Åse Gilje Østensen. Østensen er ansatt som førsteamanuensis ved Sjøkrigsskolen og har siden august 2022 vært førsteamanuensis II ved Sampol. Hensikten med emnet er å gi studenter kunnskap om hvordan statssikkerheten er tenkt forvaltet i demokratier, da primært i Norge. Emnet forsøker å gi noen svar på spørsmål som hvordan Forsvaret forankret i det norske demokratiet og i nasjonalstaten? Hva er totalforsvaret og hvilken rolle spiller sivile i forsvaret av Norge? Hvilke prinsipielle og praktiske utfordringer er knyttet til den arbeidsfordelingen? Emnet er høyaktuelt og relevant for alle studenter nå når nabolandet vårt Russland har gått til krig mot Ukraina. 

Et bredt emnetilbud

- Vi er veldig fornøyde med å tilby to nye og høyaktuelle emner denne våren, sier undervisningsleder Kjetil Evjen. Emnet i russisk politikk styrker undervisningsporteføljen i områderelaterte studier og forsvars- og sikkerhetspolitikk gir et nytt og godt bidrag til vår undervisning takket være instituttets gode samarbeid med Sjøkrigsskolen.  

Av andre emner studentene har velge til våren tilbyr instituttet følgende 200-emner: SAMPOL203 Comparative artic Indigenous Governance, SAMPOL214 Political Economy og SAMPOL226 Populism and its Consequences for Liberal Democracy.  

- På 200-nivå ønsker vi alltid noe fornyelse samtidig som vi opprettholder en fast kjerne av emner, sier Evjen. Til sammen håper vi at tilbudet viser den gode bredden av forskning som foregår på instituttet.  

- De fem 200-nivå-emnene til sammen bør utgjøre et svært godt tilbud for Sampol og EUR-studenter og være attraktivt for studenter med spesialisering i andre fag enn våre. Emnene er åpne for alle studenter på UiB, legger Evjen til.