Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Karriere

Rådgiver i Fremje

Sara Alvsaker leverte sin masteroppgave i sammenliknende politikk våren 2020. I dag jobber hun som rådgiver i konsulentselskapet Fremje.

Hovedinnhold

Finn din nisje gjennom masteroppgaven din, som du tenker kan være nyttig for deg i arbeidslivet. Det betyr ikke at du blir «stuck» med kun det, men at du får noe konkret å markedsføre deg selv med.

Spørsmål 1. Hvor og med hva jobber du nå?

Nå jobber jeg i Fremje, et konsulentselskap i Haugesund som tilbyr tjenester innen kommunikasjon, politiske prosesser, prosjektledelse og strategisk rådgivning – særlig for bedrifter innen energi og grønn industri.

Spørsmål 2. Hva er det beste og det mest utfordrende med jobben din?

Det beste er at jeg får brynt seg på så mye forskjellig og at ingen dag er lik. Samtidig er det utfordringer også: man må vite hva som må prioriteres dersom noe uventet dukker opp. For eksempel kan jeg ha planlagt hva jeg skal gjøre, men så skjer det noe i media som gjør at man kanskje må hive seg rundt. Det er veldig gøy – da kjenner man virkelig på pulsen!

Spørsmål 3. På hvilken måte drar du nytte av utdannelsen din ved Sampol i jobbsammenheng?

Det er faktisk veldig mange verktøy jeg får bruk for. Samfunnsforståelse, kritisk tenkning og analytisk forståelse kommer godt med når man skal sette seg inn i nye ting og få forståelse for det man står ovenfor. Rent konkret i min jobb innebærer det å sette seg inn i komplekse tema og kunne forklare dem på en pedagogisk måte.

Mange av bedriftene jeg jobber for driver med kompliserte ting, og lever gjerne i sin egen boble. Min jobb blir å identifisere hva som er viktig for agendaen, og deretter kna budskap som når frem til identifisert målgruppe (som for eksempel politikere eller næringslivsaktører). Man må kunne se det store bildet, og det får man god trening i på sampol.

Spørsmål 4. Opplever du at utdannelsen din har gitt deg kompetanse som er ettertraktet i arbeidsmarkedet?

Absolutt! Vi lærer mange ferdigheter som er supernyttige for bedrifter og organisasjoner. Man får sjansen til å fordype seg i det man er særlig interessert i. I tillegg til de generelle ferdighetene man opparbeider seg, blir det også litt hva man gjør det til selv.

Jeg tok en bachelor i Europastudier (med ett års utveksling til Sciences Po Paris), og skrev masteroppgave i sampol om nordiske interessegruppers lobbystrategier i Brussel. Det gjorde at jeg fikk en fordypning i EU og europeiske systemer, som sikret meg et traineeship i ESMA (EUs finanstilsyn) i Paris, etterfulgt av et traineeship hos NHO i Brussel. Totalt gjør det at jeg har en solid kompetanse innen EU og Europa, som jeg tar med meg videre i ulike oppdrag og prosjekter i min nåværende jobb.

Spørsmål 5. Hva vil du anbefale til studenter som ønsker en tilsvarende jobb?

Vi blir jo ingenting konkret, men vi kan veldig mye. Det er som sagt litt hva man gjør det til selv. Min første anbefaling er å dra på utveksling! Det gir deg kulturell forståelse, faglig utvikling, språkferdigheter, personlig vekst og nye vennskap. Med tanke på at man studerer internasjonale systemer, er det også et poeng å ha vært ute og fått erfaring selv.

Et annet råd er å allerede finne din nisje gjennom masteroppgaven din, som du tenker kan være nyttig for deg i arbeidslivet. Det betyr ikke at du blir «stuck» med kun det, men at du får noe konkret å markedsføre deg selv med. I tillegg handler mye om å kunne forklare hva man kan og har lært gjennom sampol – vær så spesifikk som mulig i jobbsøknaden.

Ellers veldig nyttig å ha verv, engasjement og/eller deltidsjobb. Skaff deg nettverk, og vis at du er motivert og engasjert utover studiet. Norge er ikke så stort, man møter veldig mange igjen i ulike roller!

Spørsmål 6. Hvordan opplevde du tiden din som Sampol-student?

Jeg elsket det! Jeg føler jeg var med på det meste, både faglig og sosialt. Jeg var med i fagutvalget for Europastudier, studentutvalget på fakultetet, var seminarleder i EUR105 og bachelorfaget (SAMPOL260), og engasjerte meg i Bergen Realistforening som arrangerte konserter hver torsdag på Kvarteret. Anbefaler virkelig å finne en studentorganisasjon som er noe for deg!

Det eneste som var litt kjipt var å fullføre masteren våren 2020 – det ble ikke helt den feiringen og avslutningen man hadde håpet på. Heldigvis holdt vi god kontakt på tvers av kullet, selv om lesesalen ble byttet ut med hjemmekontor de siste månedene.