Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Nyhetsarkiv for Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Georg Apenes mener akademia glimrer med sitt fravær i personverndebatten. Men han berømmer Institutt for informatikk for å være et unntak fra 'den slappe sløvheten'.
Filosofen Daniel Dennett kjem til Bergen i helga. Han stiller spørsmålet "Korfor?" - og vil gjerne bygge ei Darwin-bru mellom humaniora og naturvitskap.
Også i år inviterer Kjemisk institutt klasser i videregående til å gjennomføre eksperimenter med avansert utstyr. Tilbudet går til elever på studieforberedende utdanningsprogram, i fagene Naturfag og Kjemi2.
Har økonomar og biologar noko å lære av kvarandre? Det har vore fleire bølger av økonomisk teori i økologien - men teoriutvekslinga har også gått andre vegen. Det meiner professor i teoretisk biologi Peter Hammerstein ved Humboldt Universitetet i Berlin. Onsdag vitjar han Universitetet i Bergen.
"Jeg vil ikke si at jeg ikke fortjener prisen, men det er mange som underviser ved Matnat fakultetet som hadde fortjent en pris", sa en ydmyk Knut Børve da han mottok Realistutvalgets pris til beste foreleser.
Institutt for informatikk fyller 25 år i år, og feirar med ope jubileumsseminar fredag 23. oktober. Alle interesserte er hjarteleg velkomne!
-Vi har påvist PD-virus på fisken frå Troms, men det er ikkje årsaka til at den dør. Eg trur det er parvicapsula som drep fisken, seier Are Nylund ved Universitetet i Bergen til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no
Institutt for geovitenskaps først Geoviten/ekstern profilerer senterens arbeide. Jern er det fjerde mest forekommende elementet i jordskorpa, og kunnskap om hvilke (bio)geokjemiske prosesser som kontrollerer mobiliteten av jern er viktig for å forstå både den globale jernsyklusen og utviklingen av jordens tidlige miljø og liv.
Anne Gro Vea Salvanes sier at ein liten klump av kaliumkarbonat i øyret på fisken kan fortelja forskarar mykje om fisk.
Ann-Cecilie Hansen har i fire år forsøkt å få torsk til å spise hvete og mais. Nå har hun lyktes og har tatt doktorgrad i fôring av torsk.
Anne Christine Utne Palm forteller at i Benguela-strømmen utenfor Namibia bor det en liten ekstremfisk. Se film om hvorfor kutlingen er den tøffeste fisken i dette økosystemet.
Evolusjonen i havet skjer mens vi ser på, og overfiske må ta sin del av skylden for at tusenvis av år med utvikling reverseres.
Grunnforsking har gitt oss alt frå avansert utstyr for kreftbehandling til internett. Likevel blir det stadig mindre av den.
Verdens nordligste varmekilde ble funnet utenfor Bjørnøya i fjor. I år vendte forskerne tilbake og fant et yrende liv i det ekstreme miljøet.
I løpet av de siste 2000 år har temperaturen aldri steget mer enn den har gjort de siste fire tiår.
Knut Fægri var marihuanaliberalist, naturist og ein av verdas største botanikarar.