Ugleprisen til BIOs «Postersymposium for studenter»
Institutt for biovitenskap ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi vant Ugleprisen 2024. Tildelingen skjedde ved utdanningsutvalgets årlige studiekvalitetsseminar, fredag.
Hovedinnhold
– Fantastisk flott og vel fortjent! Denne gjengen har jobbet mye for å gi studentene muligheten til å presentere arbeidet. Postersymposiet har blitt en flott samling for hele instituttet og gir studentene en glimrende anledning til å diskutere sitt eget og medstudenters arbeid, sier instituttleder Ståle Ellingsen ved Institutt for biovitenskap (BIO).
«Postersymposium for studenter» arrangeres en gang i semesteret, og samler studenter og undervisere fra flere kurs. 44 postere fra 3 ulike emner utgjorde programmet da «Postersymposium for studenter» ble arrangert for tolvte gang, 26. november. Gjennom arbeidet med posterne får studentene trening i forskningsformidling, både gjennom arbeidet med muntlig pitch og gjennom visuell fremstilling av forskningen. De presenterer sine postere, og gir tilbakemeldinger til hverandres arbeid gjennom et digitalt skjema.
– Dessuten er posterne attraktive for studentene å vise frem til potensielle arbeidsgivere, sier Kristin Holtermann som stod for gjennomføringen av arrangementet.
I BIO299 Forskningspraksis i biologi, som er et av kursene som deltar i postersesjonen, oppfordres studentene til selv å finne en veileder ved BIO – ved å sjekke den faglige profilen til forskere eller forskningsgrupper som interesserer dem – og ta direkte kontakt.
Postersymposiet involverer studenter direkte i forskningsprosessen gjennom utdanningen, og en viktig suksessfaktor er godt samarbeid mellom undervisere, studenter og studieadministrasjon. Studentene får erfaring med forskning og forskningsprosessen for å bygge kunnskap, ferdigheter og kompetanse relevant for fremtidig arbeidsliv.
Postersymposiet arrangeres både i høst- og vårsemesteret, og totalt er det 12 emner som inngår i arrangementet årlig. Posterne er del av læringsutbyttet i de ulike emnene, og inngår også i vurderingen.
Uglepriskomiteens begrunnelse
– Postersymposiet har flere nyskapende elementer og innovative vurderingsformer, som gir merverdi utover selve vurderingssituasjonen. Aktiviteten er interaktiv og løfter frem praktiske ferdigheter. Studentene involveres i forskning gjennom samarbeid med ulike miljøer og aktører, og aktiviteten har stor grad av kobling mot arbeidslivet. Postersymposiet er også et godt eksempel på tett kobling mellom utdanning og forskning, som er svært viktig for UiB. Videre har komiteen vektlagt at postersymposiet får veldig positive tilbakemeldinger fra studentene, sa prorektor Pinar Heggernes da hun delte ut prisen.
Utvider postersymposiet til hele NT-fakultetet i 2025
– Fra våren 2025 gjør vi dette til et arrangement for hele Fakultet for naturvitenskap og teknologi, med emner i hele vår faglige bredde. Jeg var med å starte dette på BIO og kjenner godt til hvor bra dette opplegget er – både som vurderingsform, for å samle studenter og vise fram godt arbeid, sier professor og visedekan for utdanning Sigrunn Eliassen.
Symposiet har sitt utspring fra bioCEED senter for fremragende utdanning i biologi (2014-2023), som var et konsortium mellom Institutt for biovitenskap ved UiB (BIO), Avdeling for arktisk biologi ved UNIS (AB), Institutt for pedagogikk ved UiB (UPED) og Havforskningsinstituttet (IMR). Senteret arbeidet med på utvikle kurs og utdanninger der studentene får nyte godt av tette koblinger mellom vitenskapelig kunnskap, praktiske ferdigheter og samfunnsrelevans. Visjonen var at den raske utviklingen innen biologi og biologens rolle i samfunnet skaper nye krav, ikke bare til innholdet i biologiutdanningen, men også til hvordan studentene skal lære.