Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Nyhet

– Veldig lærerikt!

Denne uken fikk bachelorstudentene på Sampol og europastudier karriereveiledning av Sammen karriere og sampolalumner.

Guri Velure Sandsdalen kurser studentene.
Foto/ill.:
Magnus Buseth Danielsen (UiB): Guri Velure Sandsdalen fra sammen karriere gir kurs til studentene.

Hovedinnhold

– Det er veldig vanlig å tenke at man blir fastlåst i det man studerer, også innen statsvitenskap. Derfor er det veldig betryggende å kunne se at en sampol-utdanning tilbyr en fremtid som kan gå alle veier, og at det er bredden av det man lærer som blir viktig.

Det sier Gaute Laeskogen. Han er leder for Eurokratene og deltok på karriereseminaret som fant sted onsdag 20. mars.

– Veldig fint å få en introduksjon til Sammen karriere i tillegg, der hun (Guri Velure Sandsdalen red. anm.) også ga litt andre perspektiver på student- og jobbsituasjonen enn man gjerne ser for seg. Alt i alt, veldig lærerikt! sier Laeskogen.

Studentene fikk mat.
Foto/ill.:
Magnus Buseth Danielsen (UiB): Studentene fikk selvfølgelig god mat.

Konkrete råd

Etter en innledende informasjon om mulighetene en mastergrad i sammenliknende politikk gir fra instituttleder Liv Marsteintredet, fikk studentene en engasjerende presentasjon av Guri Velure Sandsdalen fra Sammen Karriere.

Sandsdalen kartla arbeidsmulighetene for en student med bachelorgrad i sammenliknende politikk eller europastudium og kom med konkrete råd om CV-bygging og jobbsøking.

I dialog med studentene identifiserte hun hvilken kompetanse studentene hadde opparbeidet seg etter tre år på universitetet og hvordan denne kunne være relevant for arbeidsgiver.

Sandsdalen og studentene trakk fram metodekunnskaper, analytiske egenskaper, evner til å overholde tidsfrister, samfunnskunnskap, skriftlige og muntlige formuleringsevner og problemløsing som arbeidslivsrelevant kompetanse.

Ingrid Wågen og Eline Arntzen Haugland forteller om sine jobberfaringer.
Foto/ill.:
Magnus Buseth Danielsen (UiB): Ingrid Wågen og Eline Arntzen Haugland forteller om sine jobberfaringer.

Privat og offentlig sektor

I siste del av karriereseminaret, som varte i to timer, deltok studentene og Leiv Marsteintredet i en Q and A med to tidligere sampolstudenter, Ingrid Wågen og Eline Arntzen Haugland. De har begge gått både bachelor og master i sampol og ble ferdig med sistnevnte i 2022.

Nå jobber Wågen i privat sektor i tankesmien Initiativ Vest mens Arntzen Haugland i offentlig sektor i Skatteetaten. Dermed kunne de gi varierte svar om alt fra tiden deres i praksis til hvordan man skal tenke for å bli en av de som kalles inn på jobbintervju.

90% får relevant jobb etter endt mastergrad

De fleste får jobb

Wågen og Arntzen Haugland er bare noen få eksempler på sampolere som har fått seg jobb etter studiene.

– Sammens presentasjon viser at 68% av studentene som går ut i arbeidslivet etter endt bachelorgrad får relevant jobb og hele 90% får relevant jobb etter endt mastergrad. Dette viser at våre studier ikke bare er spennende og interessante, men også ettertraktede hos arbeidsgivere, sier Kjetil Evjen, undervisningsleder ved Institutt for sammenliknende politikk.

Lurer du på hvilke jobber sampolalumner har kan du lese korte intervju med mange av de her!