Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Nyhet

Frokostmøte med litauisk ekspresident

Dalia Grybauskaitė besøkte Christiekonferansen og Institutt for sammenliknende politikk denne uken.

Dalia Grybauskaitė.
Foto/ill.:
Magnus Buseth Danielsen (UiB): Dalia Grybauskaitė.

Hovedinnhold

Onsdag 24. april 2024 fikk Institutt for sammenliknende politikk besøk fra Dalia Grybauskaitė til et frokostmøte i instituttets lunsjrom. Hun var Litauens president fra 2009 til 2019 og har også erfaring som europakommissær.

– Det er en stor ære og med stor takknemlighet at vi tar imot besøk fra Dalia Grybauskaitė, sier instituttleder ved sammenliknende politikk, Leiv Marsteintredet.

Besøket ble organisert av forskningsgruppen CHAD og Adriana Bunea.

Møter med Putin og Trump

Tema for frokostmøtet på Sampol var «Key challenges for security and democracy in contemporary Europe». Grybauskaitė innledet med å fortelle om sin brede og interessante politiske bakgrunn i Litauen fra tiden etter selvstendigheten fra Sovjetunionen.

Både på denne tiden og senere som president var hun aldri redd for å si sin mening og ta avgjørelser som skilte seg ut, noe som førte til nokså interessante møter med både Putin og Trump.

Den tidligere presidenten svarte godt og direkte på spørsmål fra sampol-staben både om situasjonen i dagens Europa, opplevelsen av å være kvinnelig president over to perioder og muligheten for hennes kandidatur til å bli Europakommisjonens neste president.

Særlig etterspurte Grybauskaitė mer handling fra europeiske stater for å hjelpe Ukraina i kampen mot Russland.

Dalia Grybauskaitė ved Christiekonferansen 2024

Dalia Grybauskaitė var hovedtaler ved Christiekonferansen 2024.

Foto/ill.:
Jan Oskar Engene

Gjenreise europeisk forsvarsevne

Grybauskaitė var hovedtaler ved Christiekonferansen 2024. Her snakket hun om et endret Europa som står ved et veiskille med nye utfordringer som med pandemi, deglobalisering, økende nasjonalisme og krig i Ukraina. Grybauskaitė gikk inn på hvordan europeisk samarbeid og håndtering av kriser gjennom historien kan brukes i respons på dagens situasjon.

Dalia Grybauskaitė nevnte motstandsdyktighet som en viktig faktor for å trygge frihet og demokrati i møte med de samtidige utfordringene i Europa.

– De europeiske landene må gjenreise egen forsvarsevne og ikke bare anta at NATO vil forsvare dem, sa Grybauskaitė under konferansen. 

Den tidligere presidenten advarte mot virkningen av «schröderifisering», den russiske korrumperingen av politiske ledere og politiske partier i mange europeiske land. Videre pekte hun også på at det er virker vanskelig for europeere å akseptere faren Russland utgjør, men at dette fortoner seg annerledes i landene nærmest Russland.

Presidenter til Sampol

Dette er derimot ikke første gang Sampol har hatt besøk av en president. Ólafur Ragnar Grímsson, Islands president fra 1996 til 2016, var på på besøk ved flere anledninger.

Første besøket var vinteren 1997. Det var som en del av hans første statsbesøk til Norge og kom i følge sammen med Harald og Sonja. Senere var han på besøk som Rokkan-foreleser i 2003 og i 2009 da han åpnet Sampolkonferansen.

Her kan du lese Ólafur Ragnar Grímsson sin tale ved åpningen av Sampolkonferansen 2009.