Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
EU-VALGET

- Ikke noen voldsom fremgang for ytre høyre i EU-valget

Førsteamanuensis Elisabeth Ivarsflaten skriver i en BT-kronikk at det var primært i den rike, nordlige delen av EU at høyrepopulistene gikk frem under det nylig avholdte EU-valget.

EI
Det var primært i den rike, nordlige delen av EU at høyrepopulistene gikk frem under det nylig avholdte EU-valget, skriver førsteamanuensis Elisabeth Ivarsflaten i en kronikk i Bergens Tidende.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Suksess i det rike nord

Førsteamanuensis Elisabeth Ivarsflaten, ekspert på høyrepopulisme ved Institutt for sammenliknende politikk, understreker i en kronikk i Bergens Tidende 11. juni at selv om EU-kritiske partier gikk frem ved EU-valget 22-25. mai, ga ikke valget noen generell, sterk fremgang for ytterliggående høyrepartier.

Ivarsflaten skriver at det var fortrinnsvis i unionens nordlige, mer velstående del at høyrepopulistene gikk frem, representert ved partier som Dansk Folkeparti, Sverigedemokratene og Sannfinnene. Ytterliggående partier som belgiske Vlaams Belang og italienske Lega Nord gikk derimot tilbake.

 

- Ikke gode på internasjonalt samarbeid

Ivarsflaten legger til at partier på ytre høyre ikke har noen tradisjon for internasjonalt samarbeid, og at de ulike partiene vil bruke vervene sine i EU og resultatene i valget først og fremst til å styrke sin posisjon på den hjemlige, politiske arenaen. 

Les hele kronikken her.