Hjem
SAPIENCE
Nyhet

– En stolt dag

UiBs nye Senter for fremragende forskning er nå offisielt åpnet.

Neste
Åpningsseremoni
Rektor Olsen klipper den seremonielle snoren, til høyre senterdirektør Chrstopher Henshillwood, til venstre visedirektør Eystein Jansen.
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland
1/6
Åpningsseremoni
Henshilwood får den offisielle SFF-plaketten av seniorrådgiver i Forskningsrådet, Åshild Vik.
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland
2/6
Åpningsseremoni
Mange, også flere journalister, hadde møtt opp for å bevitne åpningen.
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland
3/6
Åpningsseremoni
Mange, også flere journalister, hadde møtt opp for å bevitne åpningen.
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland
4/6
Åpningsseremoni
De nyoppussede lokalene til SapienCE på Sydnesplassen 12/13.
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland
5/6
Åpningsseremoni
Rektor Olsen prøver den spesiallagde SapienCE-kaken.
Foto/ill.:
Joakim Dahl Haaland
6/6
Tilbake

Hovedinnhold

Flere år med planlegging ble endelig belønnet; mandag 30. oktober ble Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE) erklært åpnet av Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen (UiB).

– En stolt dag både for universitetet og alle som har vært involvert, sa Olsen, mens hans klippet den seremonielle snoren, flankert av senterdirektør Christopher Henshilwood og visedirektør Eystein Jansen.

Spesiell søknad

SapienCE er nå offisielt et Senter for fremragende forskning (SFF), et Forskningsrådprogram som «gir Norges fremste vitenskapelige miljøer mulighet til å organisere seg i sentre og nå ambisiøse vitenskapelige mål. Forskningen ved sentrene skal være nyskapende og ha stort potensial for å gi grensesprengende resultater som flytter den internasjonale forskningsfronten.»

– Søknaden var spesiell fordi den var så innovativ, og den foreslåtte lederen så anerkjent og dyktig, sa seniorrådgiver i Forskningsrådet, Åshild Vik. Hun overrakte den offisielle SFF-plaketten til professor Henshilwood på åpningen, som ble holdt i senterets nyoppussede lokaler ved Institutt for arkeologi, historie, kultur og religionsvitenskiap (AHKR), som er vertsinstitutt for SapienCE.  

Dekan ved Det humanistiske fakultet (vertsfakultetet for SapienCE), Jørgen Magnus Sejersted, talte også på åpningen. 

– Jeg vil uttrykke min personlige beundring for prosjektet, og det fantastiske teamet som professor Henshilwood har samlet.

Som en berg- og dalbane

Christopher Henshilwood, arkeoligiprofessor ved UiB og nå senterdirektør, ble introdusert av instituttleder Jan Heiret som «mannen med de banebrytende ideene».

– Jeg vil takke alle som har hjulpet oss. På denne dagen, tenker jeg tilbake til 2015, da ideen om å søke SFF først ble forslått av Heiret. Perioden siden har vært som en tur på en berg- og dalbane, en utrolig reise, men vi er endelig fremme, og arbeidet kan begynne, sa Henshilwood til de fremmøtte, før han la til:

– Vi har fått en utrolig støtte av hele universitetet for å nå denne milepælen. Dette er virkelig et tverrfaglig prosjekt, og vi har satt sammen en mangfoldig og dyktig gruppe forskere som nå er klar til å jobbe sammen mot et felles mål.

I løpet av de neste ti årene har SapienCE som mål å befeste UiB og Norges posisjon som verdensledende innen forskning på det tidlige menneskets opprinnelse. Samarbeidspartnere inkluderer forskere fra University of the WitwatersrandUni Research og Royal Holloway, som sammen med UiB-forskere vil ta i bruk banebrytende og innovative tverrfaglige tilnærminger til å trekke ut, analysere og tolke prosessene som formet atferd og kognisjon hos Homo Sapiens. 

På mandagens senteråpning, ble prosjektets syv forskningsspørsmål lagt frem av Henshilwood, Jansen og Andrea Bender, en av SapienCE' seks såkalte «Principal investigators» (PIs).

– Utgangpunktet er enkelt, sa Henshilwood. Vi kommer alle fra Afrika. Jeg er sikker på at når vi møtes igjen om både 5 og 10 år så vil vi ha en helt ny forståelse av det tidlige menneskets adferd.