Hjem
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
Nyhet

Fokus på materialitet

Slik blir instituttets nye forskergruppe.

Kam fra Bryggen i Bergen.
Kam fra Bryggen i Bergen.
Foto/ill.:
Svein Skare

Hovedinnhold

Mennesket og materialitet er det nyeste tilskuddet til samlingen av forskergrupper ved Insititutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap (AHKR).

Det nye forskerfellesskapet ledes av professor i arkeologi Sæbjørg Walaker Nordeide. På spørsmål om tiltaket, har hun følgende å si:

– Vi mangler en forskergruppe som dekker forskning i vår historie basert på materielle kilder, inklusive forholdet mellom mennesker og landskap. Flere ved AHKR baserer hele eller deler av forskningen sin på materielle kilder, som krever en egen kompetanse og kildekritikk. Vi ønsker derfor en gruppe som kan informere og diskutere forskning basert på denne typen kilder i studier av menneskets historie.

LES OGSÅ: AHKR-emne vant utdanningspris

– Hva ønsker dere å oppnå?

– Vi ønsker et forum for PhD-studenter og andre, for både junior- og seniornivå, som kan fungere positivt i fagmiljøet, både for kommunikasjon, idéutvikling og diskusjon, som vil bidra til å heve både trivsel og nivå for hver enkelt forsker. 

– Hvem er gruppen for?

– Gruppen er for alle ved AHKR som har baserer sin forskning helt eller delvis på materielle kilder. Vi finner det dessuten naturlig å invitere inn forskere fra andre deler av UiB, kanskje også fra andre institusjoner, til ulike arrangementer.

LES OGSÅ: Klart for dypdykk i seksualitetshistorien

– Hvilke aktiviteter planlegger gruppen?

– Vi vil organisere work-in-progress-seminarer, invitere gjesteforelesere m.m. Gruppen vil også kunne støtte og bygge opp om relevant virksomhet, som f.eks. produksjon av søknader, organisering av konferanser og profilering av forskningen ved instituttet utad.