Hjem

Fagområde for allmennmedisin

Hovedinnhold

colourbox-bilde

Fagområdet for allmennmedisin (FAM) arbeider med forskning og undervisning innen allmennmedisinske problemstillinger, og med faglige utfordringer og oppgaver relatert til allmennmedisin lokalt, nasjonalt og internasjonalt. 

FAM har ledelsen av PraksisNett, en infrastruktur som legger til rette for at forskere skal kunne gjennomføre gode og kvalitetssikrede kliniske studier i norsk allmennpraksis

Leder for fagområdet er professor Øystein Hetlevik.

 

 

Forskning innen fagområdet er nå organisert i 4 grupper, der våre ph.d-studenter har sin faglige tilhørighet:
 

  • HELFORSK - forskning på helsetjenesten med vekt på allmennlegetjenesten og samhandling der allmennlegetjenesten inngår.
  • HEMIX – forskningstema utfra en holistisk forståelse av helse og sykdom særlig rettet mot personer med rusavhengighet og mot migranter, men også med et bredere folkehelseperspektiv.
  • MedUT – forskning, teoriutvikling og kunnskapsimplementering innen medisinsk utdanning, i samarbeid med nasjonale og internasjonale forskningsmiljøer.
  • SMIL – praksisnær forskning med relevans for allmennmedisin med hovedvekt på søvn, muskelskjelett, infeksjon og laboratorium (SMIL)


Undervisning er et felles anliggende for alle i FAM og er i hovedsak knyttet til medisinstudiet. 

Formidling er også en viktig del av vårt samfunnsoppdrag. Våre ansatte er involvert i samfunnsdebatt, bidrar med faglige innspill til beslutningstakere og med generell informasjon om helse og helsetjenesten til befolkningen. Gjennom en fast spalte i Paraplyen, medlemsbladet for Hordaland Legeforening, formidles nytt fra FAM til kolleger i praksis. Våre årsmeldinger gir en oversikt over oppgaver, publikasjoner og ansatte.

Ny doktorgrad
Gro Gidske

Bedre kvalitet på blodprøvesvar gir tryggere diagnostikk og behandling

Gro Gidske disputerer 20.12.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Aspects of internal quality control and external quality assurance to ensure correct medical laboratory test results".

Nyhet
Bilde av Stavanger universitetssykehus

Stavanger har fått sin første professor i allmennmedisin

Svein R. Kjosavik, forskningsleder ved Allforsk, forskningsgruppen for allmennmedisin og samhandling, samt avdelingsoverlege ved akuttmottaket, er utnevnt til professor ved Universitetet i Bergen, med arbeidssted Vestlandslegen ved Stavanger universitetssjukehus.

Nyhet | Forskning
SEFAS-stipendiater på stand under Forskningstorget

IGS deltok på Forskningsdagene 2024

Forskningsdagene 2024 ble arrangert i Bergen i regi av Norges forskningsråd i slutten av september i år. Institusjoner fra hele Bergensområdet stilte opp i sentrum for å gjøre seg synlig og tilgjengelig for det vanlige publikum. Fra IGS deltok SEFAS og FAM på hver sin arena.

Nyhet | Forsker Grand Prix
Siri Dalsmo Berge

Å snakke med fastlegen om parforholdet kan være helsefremmende

Samlivsproblemer er ikke like uvanlig å ta opp på legekontoret som en kanskje skulle tro. I en ny studie fra UiB kommer det frem at hver fjerde pasient diskuterer eget parforhold med fastlegen. – Helsepersonell kan ikke se bort fra hvilken påvirkning parforholdet har på vår fysiske og psykiske helse...

Nyhet | Forskning
Illustrasjonsbilde av helsepersonell som hilser på andre

UiB-forskning ble fremhevet som «må-leses»-artikkel av anerkjent utenlandsk universitet

Flere forskere med tilknytning til Det medisinske fakultet og Institutt for global helse og samfunnsmedisin, skrev tidligere i år en artikkel om hvordan enkelt hilsning kan fremme læring for legestudenter i sykehuspraksis. Den artikkelen ble av John Hopkins University School of Medicine kåret til...

Fagområdet har en historie fra i 1972 da allmennmedisin ble egen akademisk disiplin ved Universitetet i Bergen. Allmennmedisin ble senere del av Institutt for global helse og samfunnsmedisin (IGS) og fra2018 er vi organisert som Fagområde for allmennmedisin (FAM), ett av sju fagområder ved IGS. Ved 50 års-jubileet i 2021 ble historien oppsummert boken «Akademisk allmennmedisin i Bergen 50 år: 1972–2022» FAM samarbeider i forskning og undervisning tett med Allmennmedisinsk forskningsenhet (AFE) i Bergen, Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (NKLM) og Norsk kvalitetsforbedring av laboratorievirksomhet utenfor sykehus (NOKLUS) og Senter for kvalitet i legetjenester (SKIL).