Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Utvekslingsstudenter

Møtte Hongkong-studenter

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, møtte fredag studenter som har kommet hjem fra Hongkong etter de voldsomme opptøyene.

Iselin Nybø møtte UiB-studenter
Roj Ferman og Ulrik Granheim møtte fredag Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø.
Photo:
Odd Vegard Kandal-Wright, UiB

Main content

Nybø ønsket å høre studentene selv fortelle om sine opplevelser av å studere og bo i Hongkong samtidig som det har pågått store demonstrasjoner i byen. Roj Ferman og Ulrik Granheim, som begge studerer digital kultur ved UiB, var aldri midt oppi demonstrasjonene, men forteller at opptøyene satt sitt preg på hele byen.

- Det er selvsagt dramatisk når tåregassen skytes inn i det området du befinner deg, og det er fullt av murstein på bakken rundt deg. Vi var allikevel ikke redde for at noe skulle skje oss, sier de to studentene.

City University of Hongkong, der de to studerte, ble stengt som følge av demonstrasjonene, og Utenriksdepartementet endret sine reiseråd for Kina. Dermed anbefalte Universitetet i Bergen sine utvekslingsstudenter i Hongkong om å reise hjem.

- Da var valget egentlig veldig enkelt. Hongkong er et lite område, og vi hadde sett det meste. Hele oppholdet var preget av tidvise demonstrasjoner, men det var spesielt siste uken vi virkelig merket det, og da gikk det fint for oss å reise hjem, sier de.

Skryter av UiB

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø var opptatt av å høre hvordan studentene opplevde tilværelsen, og hvordan de ble fulgt opp.

- Vi ønsker jo å sende studenter på utveksling til andre steder av verden, og da er det viktig for meg å vite at alle er godt ivaretatt. Det er betryggende å høre studentene forteller at de har fått god oppfølging, og at Universitetet i Bergen tok tidlig affære da reiserådene endret seg, sier Nybø.

Selv om Roj Ferman og Ulrik Granheim fikk et kortere, og et noe mer dramatisk, utenlandsopphold enn mange andre studenter, angrer de ikke på at de dro.

- Nei, vi gjør ikke det. Vi anbefaler alle om å dra på utveksling, og reiser gjerne tilbake til Hongkong selv. Vi hadde stort faglig utbytte av å studere i Hongkong, og ble hele tiden godt ivaretatt av både universitetet vi studerte på, og av Universitetet i Bergen. Vi har også kontakt med venner i Hongkong, og får levert den siste oppgaven digitalt. Det går heller ikke ut over studiene våre at vi måtte reise hjem tidligere, sier de.

Studentene prater med rektor og viserektor for utdanning

Studentene Roj Ferman og Ulrik Granheim i samtale med rektor Dag Rune Olsen og viserektor for utdanning, Oddrun Samdal.

Foto/ill.:
Odd Vegard Kandal-Wright, UiB

UiB-rektor Dag Rune Olsen er opptatt av at utvekslingsstudentene som befinner seg i utlandet følger sikkerhetsrådene, og er samtidig glad for at Hongkong-studentene anbefaler andre å reise ut i verden.

- Vår viktigste oppgave for utvekslingsstudentene er å sørge for sikkerheten, derfor må vi være forberedt på slike situasjoner og ha beredskap for det. Jeg synes det er fint at de er fornøyde med hvordan de har blitt ivaretatt både av oss og av institusjonen i Hongkong. Samtidig er jeg veldig glad for at de ikke har blitt skremt av å dra på utveksling, og at de anbefaler andre studenter om å reise på utenlandsopphold, sier Olsen.

UiB har også vurdert sikkerhetssituasjonen i Bolivia som så usikker at de valgte å kalle studentene som er på utveksling der hjem. Oppfordringen kom etter uro og demonstrasjoner i landet etter at tidligere president Evo Morales gikk av 10. november etter anklager om valgfusk.