Home
Natural Science

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
realutfordring

#RealUtfordring – Larver er fremtidens mat

Her er løsningen på høstens andre #realutfordring. Hva er premien, spør du? Smake på larver, så klart!

Realutfordring: Larver er fremtidens mat

Producer:
Try

Main content

Høsten 2020 har våre nye og smarte realfagstudenter fått bryne seg på to store utfordringer.

I september ville renovasjonsselskapet BIR ha hjelp til prosjektet «Mat til mat», der organisk avfall omdannes til høykvalitetsprotein i form av larver som deretter kan brukes i laksefôr.

Larve oppå en gulrot

Samuel Andreas Nistad Flaten.

Foto/ill.:
Jens Helleland Ådnanes

Utfordringen gikk ut på å gjøre innsamling og behandling av matavfallet bedre og mer miljøvennlig. Små larver trenger maten sin oppdelt i pittesmå biter. 

Det er også et behov for en løsning som stopper eller bremser nedbrytningen av matavfallet, slik at man både har tid til å samle, behandle, transportere og servere maten til larvene.

Oppgaven ble: «Hvordan skal vi samle inn og behandle matavfall for at det skal bli mat til larver?»

Seks lag leverte inn sine forslag til en begeistret jury fra BIR. Til slutt ble det fiskehelsestudentene på Team Fisk som halte seieren i land.

Gruppe med studenter foran et fjell

Christina Marie Ingdal

Foto/ill.:
Jens Helleland Ådnanes

Vil frysetørke larvematen

De foreslår å frysetørke matavfallet og klippe det opp i småbiter før det blir servert til larvene. Da blir det lettere og mer bærekraftig å frakte fôret til larvene.

Som premie fikk Team Fisk besøke Larveriet på Voss, der melbillelarvene blir oppdrettet. Larveriet er drevet av unge gründere som er overbevist om at larver er en viktig del av mat til mennesker, dyr og fisk i fremtiden. Studentene fikk både holde og spise larver. De siste var heldigvis døde.

Samuel i studio med en animert mikrofon i hånden.

Team Fisk.

Foto/ill.:
Try

–  Jeg har fått flere tanker rundt hvor viktig dette kan være for fremtiden. Jeg har blitt mer bevisst på at en endring må skje med hva som skjer med matavfallet vårt, og dette er en veldig god vei å gå, sier Samuel Andreas Nistad Flaten etter besøket på Larveriet.

Derfor er realfag viktig

Med realfagutdanning kan man få spennende jobber, jobber som kan gjøre noe positivt for verden.

– Vii trenger kompetansen fra realfag for å finne nye måter å tenke på når det gjelder miljø og klimakriser som er og kan oppstå. Man får en dypere forståelse om hvordan verden virker, mener Samuel.

Noe av det viktigste for Christina er mestringen hun føler når hun klarer å løse en ny oppgave, enten det er differensiallikninger, populasjonsvekst, likevekt eller gravitasjonskrefter. Ikke minst tror hun realfag vil forme fremtiden i en positiv retning.

– For å klare å nå bærekrafsmålene, redusere klimagassutslippene, kutte ut oljen, kurere kreft og nå Mars. Ingen av disse tingene er mulig uten realfag, sier medstudent Christina Marie Ingdal.

Larven er en energibombe

25 prosent av de globale klimagassutslippene kommer fra matproduksjon. Da kan larvene spille en viktig rolle som mat for både mennesker og dyr. De er proppfulle av næringsstoffer og proteiner.

Christina håper at flere vil se hvor viktige larvene kan bli.

Student smiler og ser på noe i horisonten
Foto/ill.:
Try

– Det virker som om vi har en tilgjengelig løsning på hvordan vi kan redusere og i beste fall kutte ut bruken av soyaprotein i dagens fiskefôr – og det er jo gode nyheter. Likevel har jeg på følelsen av at vi ikke er helt i mål enda, og at Larveriet har til gode å bli oppdaget av «riktige personer» - som virkelig ser potensialet i en slik bedrift.

Hun mener larvene kan gjøre havbruksnæringen her til lands mere bærekraftig ved å kutte ut soya fra Brasil.

– Vi har også en potensiell klimanøytral proteinkilde til verdens befolkning, sier hun.

Studentene på fiskehelse utdanner seg til å bli veterinærer for fisk. Christina og Samuel mener begge de fikk mye faglig igjen fra turen til Voss.

– For meg var dette utrolig interessant å se på med tanke på at jeg studerer fiskehelse. Dette vil være fremtiden for fiskenæringen og vil lage en lysere og grønnere framtid med tanke på fiskefôr og mat, sier Samuel.

Larvebrownies på menyen

På Larveriet fikk studentene servert mat med larver som tilsetning: brød, brownies og gulrotkake. Blir det mer larver i hverdagskosten til de tre studentene?

Brownieskake med bringebær på toppen
Foto/ill.:
Jens Helleland Ådnanes

– Jeg kan åpne for å prøve ut larver i forskjellige sammenhenger, som tursnacks eller annen bruk, sier Samuel, som pleier å spise økologisk og kortreist mat, med minst mulig karbohydrater.

Christina prøver også å gjøre bærekraftige valg når det gjelder mat – plantebasert, norsk og kortreist.

– Jeg vil si at besøket på Larveriet gav meg en liten påminner om hvor viktig det er å tenke over hva man faktisk putter i munnen, og at det er bedre om alle gjør noe enn om vi ikke gjør noe i det hele tatt.