Home
Natural Science

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
#RealfagUiB

10 grunner til at akkurat du bør studere realfag på UiB

... og hvorfor verden vil takke deg for det!

Anne-Line står utenfor universitetet med en gul/hvit bygning i bakgrunnen. Blått kaldt lys.
Anne-Line valgte fysikk fordi hun ville ha muligheten til å jobbe innen flere ulike bransjer senere.
Photo:
Jin Sigve Mæland, UiB

Main content

— I løpet av videregående ville jeg bli alt fra hjernekirurg til eiendomsmegler. Jeg har alltid hatt mange interesser og slet veldig med å finne ut av hva jeg ville jobbe med "resten av livet", sier Anne-Line Sørberg (24) fra Elverum.   

— Men så fant jeg ut at jeg med å studere fysikk blir attraktiv i veldig mange forskjellige bransjer, og ikke trengte å binde meg til en ting om jeg ikke vil. Det passet perfekt for meg, sier Anne-Line.

Valget var ikke rett frem for Anne-Line, men hun endte med å studere bachelor i fysikk ved Universitetet i Bergen (UiB). Nå har hun bachelor i boks, og er godt i gang med å studere master i fysikk, retning måleteknologi og nanofysikk, også ved UiB.

— Med fysikk har jeg muligheten til å jobbe med akkurat det jeg har lyst til. Alle mulighetene er åpne. Selv etter studiene. Nå stortrives jeg med valget, forteller Anne-Line.

Fysikk er en av de 40 retningene ved Realfag på UiB, og kan brukes til å løse komplekse samfunnsutfordringer. For eksempel innen medisink behandling og diagnose, eller innen energisektoren. Studerer du fysikk kan du også bli en viktig bidragsyter i veien mot et grønnere samfunn. Gjennom studiet lærer Anne-Line om de fysiske prosessene i naturen, og ser på ulike målemetoder og teorier som gir henne viktig kunnskap om hvordan teknologi fungerer og hvordan ulike prosesser foregår. 

Lene jobber i en av Norges og Europas raskest voksende bransjer – vindkraft

Anne-Line er ofte ute og treffer elever i den videregående skolen som studentambassadør, nettopp for å inspirere til å velge realfagsstudier ved Universitet i Bergen. I dag er hun på Oslo Katedralskole. Og hun har ikke akkurat få argumenter ...

1. Med realfag kan du redde verden

— Er det noen her som vil gjøre en forskjell? Det er med realfag du virkelig kan endre verden, sier Anne-Line engasjert.

— Med naturvitenskapelige utdannelser kan du forske, skape nye løsninger og finne svarene på spørsmålene verden trenger. Hvor mange har ikke kjent på at vi trenger en kur mot korona? Eller at vi trenger teknologi til å utvikle biler, busser, båter, maskiner og mobiler? Alt det er realfag, forteller Anne-Line.

Realfag er med oss i alt vi gjør.

— Fysikk for eksempel finnes jo i alt, og kalles verdens byggesteiner. Det er med fysikken vi kan forstå oss på hvordan alt fungerer, hvordan ting beveger seg og hvordan det hele henger sammen. Alt fra strøm i stikkontakten til friksjon på bildekkene som gjør at vi ikke sklir rundt på veiene.

Bilde av en post it der det står "eg kan redde verden! Kan plukke alt plasten sjøl"
Foto/ill.:
UiB

2. Lær om klimakrisen — og gjør en forskjell

Klimakrisen vi befinner oss i blir omtalt som vår tids største utfordring. Den globale oppvarmingen truer eksistensen til hele vårt livsgrunnlag og skaper store utfordringer for mennesker og dyr, både til lands og til vanns. På UiB kan du lære om globale klimaendringer og hvilke grep vi må ta for å løse klimakrisen.

3. Bli med å utforme fremtidens teknologi

Enten du vil finne metoder for å samle opp plast i havet, skape nye løsninger for å slippe ut mindre klimagasser eller bruke bioteknologi til å fremme innovasjon innen helse og teknologi gir realfag en mulighet til å forme og utvikle fremtiden.

Fysikk er i spissen på å komme frem til nye teknologiske løsninger som kan være med på å bidra til å løse energiomstillingen vi befinner oss i akkurat nå.

— For at verden skal gå fremover, og for at vi skal løse dagens store verdensproblemer trenger vi fysikk, forteller Anne-Line.

4. Prøv deg i praksis på feltarbeid!

Trodde du realfag handlet om endeløse timer på lesesalen? Det stemmer ikke. Realfagene består i stor grad av praktisk arbeid.

— Det som er så gøy med realfag er at man ser hvordan virkeligheten virker, sier Anne-Line.

Feltarbeid på realfag innebærer alt fra labeksperimenter til luftige tokt til havs.

— Da får man prøve og feile, noe man lærer masse av. Vi bruker teorien i praksis, sier hun. 

Kjemiker på lab
Foto/ill.:
Medhusja Nalliah

5. Ta vare på havet UiB er verdensledende på marin forskning!

Visste du at FN har bedt UiB om lede arbeidet med bærekraftsmål nr. 14, som er å bevare og bruke havet på en måte som fremmer bærekraftig utvikling? Befolkningsveksten betyr at verden trenger mer ressurser og flere tjenester fra havet, som mat, energi, medisiner, mineraler og transport. Derfor er en bærekraftig bruk av havet helt avgjørende for vår felles fremtid. På UiB kan du ta del i verdensledende havforskning — vi er Norges største marine universitet.

Store mengder søppel
Foto/ill.:
Oscar Dos Santos Kvalsvik

6. Bidra til å løse prosjekter som "Operasjon Plast"

— Hvem her er opptatt av plast i havet? spør Anne-Line elevene i klasserommet på Oslo Katedralskole.

Forskning viser at det vil være mer plast enn fisk i havet innen år 2050.

— Det er et av vår tids største problemer, sier Anne-Line.

Som realfagstudent på UiB kan du være med å løse de store utfordringene i samfunnet. Operasjon Plast var en utfordring der studenter og forskere fikk 48 timer til å stanse utviklingen av plast i havet. Og ferske studenter blir kastet ut i spennende problemstillinger allerede i fadderuken

Student sitter konsentrert med pcen sin
Foto/ill.:
Maren Bjotveit

7. Gode muligheter for en spennende jobb

Enten du vil jobbe med innovasjon, forskning, undervisning, for et privat selskap eller i offentlig sektor gir realfag mange muligheter til jobb etter endt studie. Blant realfagstudentene fra UiB får over 9 av 10 studenter en relevant jobb etter endt studie.

Les om Heidi som fikk spennede jobb før levert master i kjemi.

— Det er i realfag og teknologi fremtidens jobber befinner seg, sier Anne-Line.

— Med fysikk kan jeg egentlig gjøre alt. Mange valgmuligheter gir et lite luksusproblem, men jeg har valgt å fortsette min vei videre på en master i måleteknologi og nanofysikk. Etter det har jeg lyst til å jobbe med utvikling av ny teknologi og/eller energiressurser for en mer bærekraftig verden, forteller Anne-Line.

8. Ta del i et koselig og aktivt studentmiljø!

Mange tenker nok at universitetet er stort og skummelt, men på UiB blir man delt inn i små klasser fra første dag. Det gjør at det blir lettere å komme inn i både det sosiale og det faglige.

— Vi er så mange og forskjellige studenter på UiB at det er rom for alle, og alle kan være seg selv! Jeg startet selv på UiB uten å kjenne noen, men har nå fått venner for livet, forteller Anne-Line engasjert. 

Det er også et stort utvalg av studentorganisasjoner ved fakultetet og universitetet.

9. Bo i en av Norges fineste byer

De fleste universitetscampuser i Norge ligger et godt stykke utenfor bykjernen. UiB ligger derimot midt i byen. 

— Bergen er en veldig koselig by! Det er en storby som ikke er for stor, og man blir lommekjent i årene man studerer her. Det er kort vei til alt rundt universitetet, noe som gjør hverdagens gjøremål lettere, og studiepausene mer varierte. Kaffepause på koselig kafè i byen? Ja takk, sier Anne-Line.

10. Byfjellene og fantastiske naturopplevelser

Sist, men ikke minst, så er Bergen en fantastisk vakker by, med fjellene rett utenfor døra.

— Jeg var ikke noe friluftsmenneske før jeg flyttet til Bergen, kanskje ikke så rart når Østlandet er relativt flatt i forhold. Men når jeg flyttet hit forelsket jeg meg helt i fjellene som omkranser Bergen by. Frisk luft, god trening og gode samtaler på tur med en venninne over fjellene i Bergen gir en helt ny giv når jeg er tilbake på lesesalen, forteller Anne-Line ivrig.

Drømmer om en fremtid innen realfag

Som mange andre førsteklassinger på videregående har ikke Christina Ilu og Jawariya Ubrar på Oslo Katedralskole bestemt seg for hva de vil jobbe med. Men de er sikre på at det innebærer en retning innen realfag.

To elever på en benk som ser på hverandre og smiler.
Foto/ill.:
UiB

— Jeg elsker metoder og forsøk. Det er spennende å studere reaksjonene til ulike stoffer og hvordan de oppfører seg, sier Jawariya Ubrar (19).

Hun går i førsteklasse på Oslo Katedralskole. I likhet med medelev og venninne Christina Ilu (19) har hun bare bodd et par år i Norge, men er allerede full gang med utdanningsløpet for å planlegge fremtiden videre.

Jawariya var en stund i tvil om hun skulle velge språk eller realfag som fordypning på vidergeående, men etter hun hørte at man er nødt til å ha realfag på videregående for å kunne ta realfaglige studier i høyere utdanning ble valget enkelt.

— Jeg mister ikke mulighetene til å studere noe samfunnsfaglig med realfag fra videregående. Men jeg mister muligheten til å studere realfag med fordypning i samfunnsfag. Derfor velger jeg realfag nå, sånn at jeg har muligheten senere. Dessuten synes jeg naturfag er veldig gøy, avslutter hun.

For Christina er det matte som er favorittfaget.

— Mange tenker at matte er gøy fordi det gir det ene riktige svaret, og da får man en mestringsfølelse når man klarer det. Og det stemmer, men matte kan også brukes kreativt. Når man lærer seg å forstå matte kommer man inn i en egen verden, sier hun.

Ingen av dem har bestemt seg helt for hva de kunne tenke seg å jobbe med, men at realfag er favoritten er det ingen tvil om.

— Jeg gleder meg til å ha mulighet til å fordype meg i ett fagfelt og lære masse om det, sier Christina.

#RealfagUiB