Home
Natural Science

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
#RealfagUiB

10 grunner til at akkurat du bør studere realfag på UiB

... og hvorfor verden vil takke deg for det!

Ingeborg står foran en gul bygning og smiler til kamera
Photo:
UiB

Main content

–  Jeg ville egentlig studere medisin, fordi jeg ville hjelpe mennesker, sier Ingeborg Rønning (20) fra Oslo.

— Men så ble fortalt at hvis jeg ville behandle sykdommer, så burde jeg bli lege, men vil jeg kurere sykdommer, burde jeg studere molekylærbiologi.

Valget ble enkelt. Nå studerer Ingeborg molekylærbiologi ved Universitetet i Bergen — og stortrives på andre året av sin bachelorgrad.

Molekylærbiologi er en av de 40 retningene ved Realfag på UiB, og kan for eksempel brukes til å utvikle vaksiner, forske på fremtidens mat eller avgjøre DNA i straffesaker.  Gjennom studiet undersøker Ingeborg biologien på mikroskopisk nivå og lærer blant annet om hvordan celler er bygget opp og henger sammen.

Vi møter Ingeborg på Oslo Katedralskole, der hun er på besøk som studentambassadør — for å inspirere til å velge nettopp realfagsstudier ved Universitet i Bergen. Og hun har ikke akkurat få argumenter ...

1. Med realfag kan du redde verden

– Er det noen her som vil gjøre en forskjell? Det er med realfag du virkelig kan endre verden, sier Ingeborg engasjert.

— Med naturvitenskapelige utdannelser kan du forske, skape nye løsninger og finne svarene på spørsmålene verden trenger. Hvor mange har ikke kjent på at vi trenger en kur mot korona? Eller at vi trenger teknologi til å utvikle biler, busser, båter, maskiner og mobiler? Alt det er realfag, forteller Ingeborg.

– Realfag er med oss i alt vi gjør.

Bilde av en post it der det står "eg kan redde verden! Kan plukke alt plasten sjøl"
Foto/ill.:
UiB

2. Lær om klimakrisen — og gjør en forskjell

Klimakrisen vi befinner oss i blir omtalt som vår tids største utfordring. Den globale oppvarmingen truer eksistensen til hele vårt livsgrunnlag og skaper store utfordringer for mennesker og dyr, både til lands og til vanns. På UiB kan du lære om globale klimaendringer og hvilke grep vi må ta for å løse klimakrisen.

3. Bli med å utforme fremtidens teknologi

Enten du vil finne metoder for å samle opp plast i havet, skape nye løsninger for å slippe ut mindre klimagasser eller bruke bioteknologi til å fremme innovasjon innen helse og teknologi gir realfag en mulighet til å forme og utvikle fremtiden.

4. Prøv deg i praksis på feltarbeid!

Trodde du realfag handlet om endeløse timer på lesesalen? Det stemmer ikke. Realfagene består i stor grad av praktisk arbeid.

– Det som er så gøy med realfag er at man ser hvordan virkeligheten virker, sier Ingeborg.

Feltarbeid på realfag innebærer alt fra labeksperimenter til luftige tokt til havs.

– Da får man prøve og feile, noe man lærer masse av. Vi bruker teorien i praksis, sier hun. 

Kjemiker på lab
Foto/ill.:
Medhusja Nalliah

5. Ta vare på havet UiB er verdensledende på marin forskning!

Visste du at FN har bedt UiB om lede arbeidet med bærekraftsmål 14, som er å bevare og bruke havet på en måte som fremmer bærekraftig utvikling? Befolkningsveksten betyr at verden trenger mer ressurser og flere tjenester fra havet, som mat, energi, medisiner, mineraler og transport. Derfor er en bærekraftig bruk av havet helt avgjørende for vår felles fremtid. På UiB kan du ta del i verdensledende havforskning — det er Norges største marine universitet.

Store mengder søppel
Foto/ill.:
Oscar Dos Santos Kvalsvik

6. Bidra til å løse prosjekter som "Operasjon Plast"

— Hvem her er opptatt av plast i havet? spør Ingeborg elevene i klasserommet på Oslo Katedralskole.

Forskning viser at det vil være mer plast enn fisk i havet innen år 2050.

– Det er et av vår tids største problemer, sier Ingeborg.

Som realfagsstudent på UIB kan du være med å løse de store utfordringene i samfunnet. Operasjon Plast var en utfordring der studenter og forskere fikk 48 timer til å stanse utviklingen av plast i havet. Og ferske studenter blir kastet ut i spennende problemstillinger allerede i fadderuken

Student sitter konsentrert med pcen sin
Foto/ill.:
Maren Bjotveit

7. Gode muligheter for en spennende jobb

Enten du vil jobbe med innovasjon, forskning, undervisning, for et privat selskap eller i offentlig sektor gir realfag mange muligheter til jobb etter endt studie. Blant realfagstudentene fra UiB får over 9 av 10 studenter en relevant jobb etter endt studie.
– Det er i realfag og teknologi fremtidens jobber befinner seg, sier Ingeborg.

8. Ta del i et koselig og aktivt studentmiljø!

Mange tenker nok at universitetet er stort og skummelt, men på MatNat blir man delt inn i små klasser fra første dag. Det gjør at det blir lettere å komme inn i både det sosiale og det faglige.

– Hos oss kan man slappe av og være seg selv, sier Ingeborg.

Det er også et stort utvalg av studentorganisasjoner ved fakultetet og universitetet.

9. Bo i en av Norges fineste byer

De fleste universitetscampuser i Norge ligger et godt stykke utenfor bykjernen. UiB ligger derimot midt i byen.

– Bergen er en utrolig fin by! Det er veldig fint å ha mulighet til å ta pauser og bevege seg rundt i byen hvis man blir litt lei av lesesalen iblant, sier Ingeborg. 

10. Byfjellene og fantastiske naturopplevelser

Sist, men ikke minst, så er Bergen en fantastisk vakker by, med fjellene rett utenfor døra.
– Jeg var ikke et friluftsmenneske før jeg flyttet til Bergen, men har blitt det nå. Min favorittaktivitet er å gå i fjellene som omkranser byen. Det er god trening og gjør at jeg får motivasjon når jeg er tilbake på lesesalen og labben — og skal løse realfaglige oppgaver og utfordringer, avslutter Ingeborg.

Drømmer om en fremtid innen realfag

Som mange andre førsteklassinger på videregående har ikke Christina Ilu og Jawariya Ubrar på Oslo Katedralskole bestemt seg for hva de vil jobbe med. Men de er sikre på at det innebærer en retning innen realfag.

To elever på en benk som ser på hverandre og smiler.
Foto/ill.:
UiB

–  Jeg elsker metoder og forsøk. Det er spennende å studere reaksjonene til ulike stoffer og hvordan de oppfører seg, sier Jawariya Ubrar (19).

Hun går i førsteklasse på Oslo Katedralskole. I likhet med medelev og venninne Christina Ilu (19) har hun bare bodd et par år i Norge, men er allerede full gang med utdanningsløpet for å planlegge fremtiden videre.

Jawariya var en stund i tvil om hun skulle velge språk eller realfag som fordypning på vidergeående, men etter hun hørte at man er nødt til å ha realfag på videregående for å kunne ta realfaglige studier i høyere utdanning ble valget enkelt.

– Jeg mister ikke mulighetene til å studere noe samfunnsfaglig med realfag fra videregående. Men jeg mister muligheten til å studere realfag med fordypning i samfunnsfag. Derfor velger jeg realfag nå, sånn at jeg har muligheten senere. Dessuten synes jeg naturfag er veldig gøy, avslutter hun.

For Christina er det matte som er favorittfaget.

— Mange tenker at matte er gøy fordi det gir det ene riktige svaret, og da får man en mestringsfølelse når man klarer det. Og det stemmer, men matte kan også brukes kreativt. Når man lærer seg å forstå matte kommer man inn i en egen verden, sier hun.

Ingen av dem har bestemt seg helt for hva de kunne tenke seg å jobbe med, men at realfag er favoritten er det ingen tvil om.

– Jeg gleder meg til å ha mulighet til å fordype meg i ett fagfelt og lære masse om det, sier Christina.

#RealfagUiB