Home
Natural Science

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
#RealfagUiB

Med realfag leter Linn Merethe etter metoder for å finne plast i dyphavet

– I dag er det utrolig mange som roper høyt om klimaendringer. Men det er enda viktigere at vi faktisk gjør noe med det, sier Linn Merethe Brekke Olsen (30), doktorgradsstipendiat i realfag ved Universitetet i Bergen.

Linn Merethe bruker realfag til å forske på metoder for å finne plast i dyphavet

For å reparere naturen må vi forstå hvordan den virker. Derfor trenger vi flere som vil studere realfag, sier doktorgradsstudent Linn Therese Brekke Olsen ved UiB.
Producer:
Try

Main content

Hun hadde aldri sett for seg at hun skulle studere realfag. På videregående gikk Linn Merethe Brekke Olsen studiespesialisering med form og farge. I dag tar hun doktorgrad i geokjemi ved Institutt for geovitenskap ved UiB og er tilknyttet K.G Jebsen-senter for dyphavsforskning.

Plast i havet

Realfagsreisen til Linn Merethe startet med en interesse for plast i havet.

– Jeg ville studere noe som kunne gi et konkret bidrag til samfunnet. Derfor ble realfag veien for meg, sier Linn Merete.

Linn Merethe på stranden ved BI Bergen
Foto/ill.:
Try

Hun vokste opp på Bømlo, et øysamfunn helt ytterst i havgapet. På strendene så hun hvordan plasten skylte inn fra Atlanterhavet.

– Vi hadde ofte dugnader med familien der vi ryddet søppel fra strendene. Jeg så hvilken skade plasten gjorde på miljøet og fikk lyst til å gjøre noe med det, sier Linn Merethe.

Viktig å forstå hvordan jorda fungerer

Derfor tok hun et påbyggingsår med realfag etter videregående og søkte seg inn på geologistudiet. Der erfarte hun hvordan hennes kreative side var en nyttig egenskap.

– Realfag er ikke kun for de som studerer ren matte. For meg var det å være kreativ av stor betydning for å sette sammen ting til et helhetsbilde og se koblinger som kanskje ikke alle ser, sier doktorgradsstudenten.

Etter at hun tok bachelor i geologi på UiB, søkte hun seg videre til master i geokjemi på samme universitet.

– Det å forstå hvordan jorda fungerer er veldig viktig for å forstå hva vi kan gjøre. For å reparere naturen må vi vite hvordan den virker, sier Linn Merethe.

Mange uløste utfordringer

Nå er hun på sitt andre år i doktorgraden. I avhandlingen forsker hun på hvordan vi kan finne gode metoder for å finne plast som forviller seg i avsidesliggende områder i havet.

Hvert år havner 6,4 millioner tonn søppel i verdens hav, og plasten er i ferd med å bli et av våre største miljøproblem. Derfor trengs det forskning som kan bidra til å gjøre en forskjell.

-I dag er det utrolig mange som roper høyt om klimaendringer og miljøproblematikk. Men det er enda viktigere at vi faktisk gjør noe med det, og da trenger vi realfagstudenter for å bidra til å løse disse problemene, sier Linn Merethe.

#RealfagUiB