Home
News

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

Fant gullring fra middelalderen i grøft i Hardanger

- Vi har funnet få gullringer av denne typen i Norge. Å gjøre et slikt funn ved en tilfeldighet er svært sjeldent, forteller Gitte Hansen ved Universitetsmuseet i Bergen.

Gullring med stein funnet i Hardanger
Gullringen som ble funnet i Strandebarm i Hardanger er glatt bortsett fra et bumerke på baksiden og har en innfatning med en gylden bergkrystall.
Photo:
UiB

Main content

Gullringen ble funnet på Fosse i Strandebarm i Hardanger under arbeidet med en dreneringsgrøft ned mot sjøen. Da Lars Haukås skulle fylle grøften igjen fikk han øye på noe blankt i jorden. Det skulle vise seg å være en fingerring i gull som ble laget før svartedauden.

Ringen er glatt bortsett fra et bumerke på baksiden og har en innfatning med en gylden bergkrystall.

- Han har vært veldig snarrådig som forstod at dette kunne være et gammelt og viktig funn. Det er ikke alltid så enkelt å forstå hva man har funnet. Men Haukås meldte funnet inn med en gang og tok det med seg til Bergen slik at vi fikk undersøkt, forteller professor i middelalderarkeologi ved Universitetsmuseet i Bergen, Gitte Hansen.

Mistet ved et uhell

Hansen vet ikke hvordan den kostbare ringen kan ha havnet i jorden langs stien ned mot Fossvågen i Hardanger.

- Jeg antar at eieren må ha mistet den ved et uhell, sier hun.

Og det kan altså ha skjedd allerede på første halvdel av 1200-tallet.

Hansen daterer smykket til høymiddelalderen. Dateringen bygger blant annet på funn av en lignende fingerring fra Finnegården på Bryggen i Bergen som er datert ved hjelp av hvilket kulturlag den er funnet i og hvilke andre objekt som den ble funnet sammen med.

Kan ha blitt brukt utenpå hanske

Arkeologene ved Universitetsmuseet i Bergen vet ikke hvem som har eid ringen, men en gullring vitner i seg selv om en ressurssterk person. 

- Størrelsen på ringen kan fortelle oss noe kjønn og kanskje alder. Ringen er såpass stor at den må ha tilhørt en voksen person. Den kan være en ring man skal ha utenpå en hanske for kvinner eller det kan være en mannsring, sier Hansen.

Ved Universitetsmuseet i Bergen er det foretatt analyser for å finne ut hva ringen er laget av. Analysen viser at den består av 75 prosent gull, 20 prosent sølv og 5 prosent kobber. Vekten av ringen er 4,21 g uten stein, 4,76 g med stein.

Landsbyliv i middealderen

Ringen skal oppbevares på Universitetsmuseet i Bergen og kan bidra til å kaste lys over livet på landsbygda i middelalderens Norge.

- Ved å se sammenheng med andre lignende ringer kan vi få bedre bilde av hvordan mote slo igjennom på landsbygda, på tvers av regioner og landområder, sier Hansen.

Bergkrystallen i ringen er også en viktig del av forskningen fordi smykkesteiner ble tillagt spesielle egenskaper i middelalderen. 
Lars Haukås har fått diplom med foto og takk fra museet og Riksantikvaren har gitt finnerlønn.