Home
Arts and Gardens

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Vastunsfossen

Landskapsfotografiene til Knud Knudsen hører til det beste av den tidlige norske fotokunsten. De ble tatt for salg til turister. I dette bildet av Vastunsfossen glir vannet sammen til et hvitt teppe, i skarp kontrast til de grove, mørke fjellene.

Knud Knudsen: Vastunsfossen, 1871/75.
Knud Knudsen: Vastunsfossen, 1871/75.
Photo:
Morten Heiselberg

Main content

Fjellet, som stiger over toppen av bildet i venstre kant, går gradvis nedover mot høyre og åpner for den lyse himmelen. Den speiler nesten fossens form diagonalt i bildet. De mellomstore steinene som stikker opp over vannflaten har en resonans i lange, grå skyer, som bryter det jevne lyset i himmelen.

Fossen minner om tett tåke. Vannet blir til tynne partikler idet det treffer på stadig nye hindringer i den voldsomme farten nedover mot dalbunnen. Kontrastene mellom solid fjell og vann i bevegelse er vellykket fremhevet i bildet.

Knud Knudsen (1832-) regnes som en av de største blant Norges tidlige landskapsfotografer. Han åpnet fotoatelier i Bergen i 1864, og reiste Norge rundt langs turistveiene. Det er mye takket være Knudsen at Vestlandslandskapet regnes for det typiske norske landskap.

For mer om Knud Knudsen: http://www.ub.uib.no/avdeling/billed/Knud-knudsen/index.html

Knudsens bilder: http://www.ub.uib.no/knudsenbilder/