Home
Center for Neuropsychiatric Disorders

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Nyhet

Små gener med stor virkning på hjernen

Vi gratulerer Birgitte Berentsen med vel overstått disputas! Hun disputerte fredag 28. november 2014 med avhandlingen: «The microRNA contribution to synaptic efficacy and plasticity in the dentate gyrus»! Birgitte tok sin doktorgrad i prof. Bramhams forskningsgruppe ved Institutt for biomedisin og KGJN, med Clive Bramham som hovedveileder og Karin Wibrand som biveileder.

Main content

Læring og hukommelse antas å avhenge av synaptisk plastisitet, som er langvarige endringer i koblinger mellom nerveceller i hjernen. Langtidspotensiering er en type synaptisk plastisitet og anses for å være en av de viktige cellulære mekanismene for å forstå hukommelse og læring. LTP fører til at etablerte synapser kan endre styrke og forsterkes. Her spiller proteinet Arc en essensiell rolle. Arc har en unik evne til både å kunne forsterke og svekke synapser og har derfor blitt ansett som et nøkkelgen i synaptisk plastisitet og i dannelsen av hukommelse.

Berentsen har spesialisert seg som elektrofysiolog og har i sitt doktorgradsarbeid utført analyser av hvilken betydning endringer i microRNA-uttrykk har på Arc-proteinet. MicroRNA er små gener som ikke selv blir til protein men som brukes til å kontrollere andre gener som kan syntetiseres til proteiner som er viktig for hjernens funksjon, deriblant Arc.

Experimentene er gjort under LTP og basale tilstander i hippocampus, som er en struktur i hjernen med funksjoner knyttet til hukommelse. LTP ble oppdaget i hippocampus av Terje Lømo ved universitet i Oslo i 1966, men er siden funnet nevroner i hele sentralnervesystemet.

Berentsen tok sin mastergrad i nevrovitenskap ved Institutt for biomedisin, ved Det medisinsk-odontologiske fakultet, UiB, og har videreført noe av dette arbeidet i sin doktorgrads. Resultatene i Berentsens avhandling representerer viktige fremskritt innen de molekylære prosessene som ligger bak vår evne til å lære og å huske. Vi i KG Jebsen senteret tror at kunnskapen kan bidra til større forståelse av forstyrrelser i hjernefunksjon for psykiatriske lidelser og hukommelsessvikt.

Vi ønsker Birgitte lykke til videre!