Hjem
Geodynamikk og Bassengstudier
Reisebrev fra Texas

Geofaglig utveksling - Reisebrev fra Texas

Geofaglig utveksling - stipendiat Kristian Jensen er på et forskningsopphold ved University of Texas i Austin, Texas, USA for tiden. Vi har her fått et reisebrev fra oppholdet.

Neste
Utenfor kontorlokalene til Bureau of Economic Geology
Utenfor kontorlokalene til Bureau of Economic Geology.
Foto/ill.:
Kristian Jensen privat
1/3
Geofag utveksling - Ann Arbor er hjembyen til anerkjente University of Michigan
Ann Arbor er hjembyen til anerkjente University of Michigan.
Foto/ill.:
Kristian Jensen privat
2/3
Omtrent halvannen times kjøring sør for Austin ligger historiske San Antonio. Her er jeg utenfor The Alamo – et historisk fort fra krigen mellom Mexico og USA på 1800-tallet.
Omtrent halvannen times kjøring sør for Austin ligger historiske San Antonio. Her er jeg utenfor The Alamo – et historisk fort fra krigen mellom Mexico og USA på 1800-tallet.
Foto/ill.:
Kristian Jensen privat
3/3
Tilbake

Hovedinnhold

Hilsener fra Texas!

Helt fra jeg begynte på min doktorgrad høsten 2017 har jeg hatt planer om å tilbringe et semester i utlandet. Den første tiden stod valget mellom flere mulige kandidater, men valget falt til slutt på Bureau of Economic Geology ved University of Texas at Austin. Bureau of Economic Geology faller inn under Jackson School of Geosciences som er en av de mest anerkjente institusjonene for geovitenskap i USA. Da jeg fikk offisiell invitasjon fra Professor Sergey Fomel, en ledende internasjonal forsker innenfor geofysikk, til å tilbringe et semester i hans forskningsgruppe anså jeg dette som en mulighet jeg virkelig ikke ville gå glipp av!

For å finansiere oppholdet mitt i USA søkte jeg om et Fulbright-stipend, og jeg endte opp med å være en av de heldige kandidatene som fikk støtte til utveksling. I midten av juli var kofferten pakket, og 12. juli ankom jeg USA full av forventninger. Etter et par ukers ferie med familien begynte jeg det offisielle arbeidsforholdet mitt 1. august.

Noe av det første jeg erfarte var at det faglige nivået i forskningsgruppen er svært høyt, og både stipendiater og postdoktorer jobber veldig lange dager. I begynnelsen følte jeg det nesten litt skremmende å skulle jobbe i et såpass intenst forskningsmiljø, men jeg innså raskt at alle i forskningsgruppen var utrolig hjelpsom og hyggelig. Jeg følte meg derfor raskt velkommen, og etter hvert som tiden har gått har jeg blitt veldig godt kjent med flere i gruppen. Faglig har jeg lært utrolig mye i tiden jeg har vært her, og jeg har også inngått et samarbeid med en annen stipendiat som skal vedvare også etter at jeg reiser hjem til Bergen.

I tiden jeg har bodd her har jeg også blitt godt kjent med Austin som by. Det første som må påpekes er, ikke overraskende, at Austin om sommeren er ufattelig varm! Fra midten av juli og frem til oktober var dagtemperaturen nesten hver eneste dag på 35 grader eller mer. Heldigvis var det få skritt å gå fra leiligheten til å ta en nedkjølende dukkert i badebasseng! Austin byr også på et fantastisk uteliv med massevis av musikkarrangement, og ikke minst er det utrolig mye god mat her! Texas er kjent for biff, BBQ og Tex Mex, men det er først når man er her at man innser hvor mye godt man har å velge mellom. Det har krevd en enorm viljestyrke å holde midjen intakt! Områdene rundt Austin er også veldig vakre, med flere flotte parker, vingårder, og sjarmerende småbyer. Drar man til Austin som turist anbefaler jeg sterkt å leie bil (helst en Pickup Truck for å få en ekte Texas-opplevelse) for å utforske disse områdene.

Når jeg nå har fått muligheten til å oppholde meg i USA har jeg selvsagt også benyttet anledningen til å se mer av landet. Det har blitt turer til Las Vegas, San Antonio, Ann Arbor og Detroit. Vegas er en turistfelle av dimensjoner, men jeg endte i hvert fall opp med å forlate Caesars Palace med 7 dollar i profitt! Med min bakgrunn i matematikk vet jeg godt at det å i det hele tatt gå ut av et Casino med profitt betyr at man har vunnet over oddsene. Detroit var også en svært interessant by å besøke da man tydelig ser ruinene av det som en gang var en storhet, samtidig som man ser vilje til å bygge byen opp igjen. Det er sjeldent jeg har vært i en by med så mye karakter, og det faktum at man kan spasere rundt i et svært Downtown og knapt se mennesker eller biler var en unik opplevelse.

Det har vært et par tunge tider også da familien min reiste hjem allerede i slutten av August. Å være lenge vekke fra familien i et fremmed land er mentalt tøft fra tid til annen, men jeg har likevel fått utrolig mye ut av oppholdet mitt, både faglig og personlig. Oppholdet har vært en opplevelse jeg ikke ville vært foruten, og jeg kan på det sterkeste anbefale andre stipendiater å reise til utlandet i løpet av doktorgradsperioden!