Hjem
Det humanistiske fakultet
pris for unge forskere 2016

Ung og lovende

Ole Hjortland er en lovende forsker som allerede har etablert seg som en sterk ressurs for forskningsmiljøet ved UiB.

Ole Hjortland taler i Grieghallen
ETTERTRAKTET: Ole Hjortland er en ettertraktet foredragsholder og blir stadig invitert til andre universiteter for å presentere sin forskning. Her taler han for de nye studentene ved semesterstart i Grieghallen.
Foto/ill.:
Emil W. Breistein

Hovedinnhold

Førsteamanuensis i filosofi, Ole Hjortland, er den første som blir tildelt den nyopprettede prisen for unge forskere i humanistiske fag.

Hjortland forsker på logikk og rasjonalitet og ser på spørsmål som: Hva gjør et argument til et godt argument? Hva vil det si å tenke og handle rasjonelt? Finnes det universelle normer for god argumentasjon?

Et viktig ferdighetsfag

– Logikk er et lite, men viktig fag. Det er et ferdighetsfag som kan hjelpe oss med problemløsning og offentlig meningsutveksling. Å tenke logisk er også noe vi alle kan bli flinkere til, hvis vi øver. På sikt håper jeg å bidra til at logikk blir et fag i skolen og i etterutdanning, sier han.

Hjortland studerte bachelor i filosofi ved UiB, men tok master- og doktorgraden ved University of St. Andrews, etterfulgt av en stilling som postdoktor. I tillegg har han vært postdoktor ved Ludwig Maximilian University. Begge universitetene er ledende og høyt rangerte, med spesiell kompetanse innen Hjortlands fagområde.

Filosofering i byfjellene

– Å komme tilbake til UiB har vært fantastisk. Institutt for filosofi og førstesemesterstudier er et ungt miljø med dyktige forskere og engasjerte studenter. Det er også et institutt med store ambisjoner innen forskning. I tillegg er jeg nå bergenser i Bergen igjen, etter ti år i utlandet. Det er en bonus å endelig få filosofere i byfjellene.

Hva må til for lykkes som ung forsker?

– Det viktigste er en stor lidenskap for faget. Uten det er lange arbeidsdager og mye usikkerhet i karrieren neppe verdt det. Internasjonal erfaring er også avgjørende. Ikke minst er det en fordel å vite hvordan man får andre interessert i forskningen man driver på med.

– Jeg har fått gjøre hobbyen min til en karriere – det er et privilegium.
 

Fra nominasjonen:
Ole Hjortland har vært ansatt som førsteamanuensis i filosofi ved UiB siden 2014. Han leder et NFR-finansiert prosjekt om grunnlagsproblemer i logikken (Anti-Exceptionalism about Logic, 2016–2020) og er medleder i et annet prosjekt støttet av det tyske forskningsrådet (DFG). Han har publisert flere arbeider i høyt anerkjente internasjonale publikasjonskanaler. Hjortlands forskning preges av sikker metodisk ferdighet i logikkfaget i kombinasjon med evne til nytenkning av grunnleggende logisk-filosofiske problemstillinger og tverrfaglig åpenhet. Han har bred internasjonal erfaring og har vist gode lederegenskaper.